Într-o premieră istorică, Hawaii a recunoscut că sistemul de transport dăunează climei

Într-o premieră istorică, Hawaii a recunoscut că sistemul de transport dăunează climei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Într-o premieră istorică, autoritățile statului Hawaii au recunoscut că sistemul de transport dăunează climei și încalcă dreptul copiilor la un mediu curat și sănătos, în urma unui proces intentat de un grup de tineri activiști de mediu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cei 13 tineri și oficialii din Hawaii au ajuns la o “înțelegere istorică” în urma căreia departamentul de transport al statului american Hawaii a primit ca termen limită anul 2045 pentru decarbonizarea completă. Oficialii din Hawaii vor publica o foaie de parcurs “pentru a decarboniza complet sistemul de transport al statului, luând toate măsurile necesare pentru a ajunge la zero emisii cel târziu în 2045 pentru transportul terestru, maritim și aerian între insule“, arată Biziday.

Putin anunță că are în vedere o schimbare a doctrinei privind folosirea armamentului nuclear CITEȘTE ȘI Putin anunță că are în vedere o schimbare a doctrinei privind folosirea armamentului nuclear

În reclamația depusă în 2022 (când activiștii aveau vârste cuprinse între 9 și 18 ani), tinerii susțineau că politicile de transport ale statului le încalcă drepturile constituționale – “au încălcat dreptul la un mediu curat și sănătos, garantat de constituția statului, dreptul de a trăi sănătos în Hawaii, acum și în viitor”. Ei au spus, de asemenea, că prin prioritizarea unor proiecte precum extinderea autostrăzilor în locul electrificării transportului în comun și promovarea mersului pe jos și cu bicicleta, statul a creat “niveluri nesustenabile de emisii de gaze cu efect de seră“.

Între 2020 și 2021, emisiile de carbon din Hawaii au crescut cu peste 16%, iar pe cap de locuitor, Hawaii emite mai mult carbon decât 85% din țările de pe Pământ, au transmis avocații activiștilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hawaii
clima