Viitorul nepopularului premier japonez Shigeru Ishiba pare compromis după o înfrângere electorală usturătoare, care i-a făcut să piardă majoritatea în Senat, pe fondul inflației și al ascensiunii partidului de extremă dreapta Sanseito, relatează AFP.
La alegerile de duminică, prin care au fost reînnoite 125 din cele 248 de locuri din camera superioară, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare) al lui Ishiba și aliatul său Komeito (centru-dreapta) au obținut împreună doar 47 de locuri, potrivit rezultatelor oficiale comunicate luni de televiziunea publică NHK.

Deși superior previziunilor inițiale ale presei locale, acest rezultat rămâne sub cele 50 de locuri necesare celor două partide pentru a-și păstra majoritatea. Acestea vor avea doar 122 de senatori, chiar dacă opoziția, foarte fragmentată, nu pare în măsură să formeze o majoritate alternativă, scrie News.ro.
Acest lucru va alimenta speculațiile privind demisia lui Shigeru Ishiba, în vârstă de 68 de ani, în funcție de doar zece luni.
Întrebat duminică seara despre intenția sa de a rămâne în funcție, premierul a răspuns unui post local de televiziune: „Da, așa este”.
„Termenul pentru intrarea în vigoare a tarifelor (vamale americane, n.r.) este 1 august. Până atunci, trebuie să facem tot ce ne stă în putință, cu conștiința curată”, a declarat el .
Vid politic
Secretarul general și numărul doi al PLD, Hiroshi Moriyama, a estimat, la rândul său, că trebuie evitat orice vid politic.
„Ar putea fi înlocuit de altcineva, dar nu este evident cine ar putea fi acesta”, a declarat pentru AFP Hidehiro Yamamoto, profesor de politică la Universitatea din Tsukuba.

Coaliția guvernamentală se află deja în minoritate în camera inferioară a Parlamentului, după înfrângerea suferită în alegerile legislative anticipate din toamnă, convocate chiar de Ishiba după ce a preluat conducerea PLD în septembrie.
PLD guvernează Japonia aproape neîntrerupt din 1955, în ciuda schimbărilor frecvente de conducere.
Japonia intră acum „pe un teritoriu necunoscut, cu un guvern minoritar în ambele camere ale Parlamentului, o situație fără precedent de la al Doilea Război Mondial”, amintește Toru Yoshida, profesor de științe politice la Universitatea Doshisha.

Partidul Democrat Constituțional (de centru-stânga), principala forță de opoziție, a câștigat 22 de locuri, iar Partidul Democrat al Poporului (de centru) 17 locuri.
Mai ales, partidul populist anti-imigrație Sanseito, cu sloganul „Japonia pe primul loc”, a înregistrat o puternică ascensiune, câștigând 14 locuri, față de doar două în actuala adunare.