Parlamentul a aprobat rapid cumpărarea a încă 5 avioane F16

Parlamentul a aprobat rapid cumpărarea a încă 5 avioane F16
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 dec 2019

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat miercuri proiectul de lege pentru cumpărarea din Portugalia a încă 5 avioane F16, care au aceeași configurație ca și cele 12 deja achiziționate, astfel încât în final să existe o capabilitate operațională aeriană pentru această escadrilă. Achiziționarea aeronavelor fusese aprobată la finele lunii noiembrie de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar apoi Guvernul a adoptat proiectul de lege aferent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profit.ro a anunțat anterior că statul pregătește peste un sfert de miliard de euro pentru avioane F-16 și că americanii nu ne vând din efectivul lor.

Totalul estimat peste achiziția celor 5 avioane este de 333,2 milioane euro, din care 154,7 milioane euro pentru contractul cu Guvernul Republicii Portugheze și 178,5 milioane euro pentru contractual cu Guvernul SUA. 

Având în vedere procedurile specifice, valorile finale vor fi cunoscute cu exactitate după finalizarea discuțiilor pentru definitivarea pacheteor de bunuri și servicii.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că 4 avioane vor fi achiziționate în 2020 și încă unul în 2021, iar suma necesară va fi inclusă în proiectul de buget pentru anul viitor.

ULTIMA ORĂ S&P a revizuit ratingul României la negativ de la stabil și avertizează că se poate intra în procedura de deficit excesiv CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ S&P a revizuit ratingul României la negativ de la stabil și avertizează că se poate intra în procedura de deficit excesiv

”Este vorba de a achiziționa încă cinci avioane F-16. În CSAT a venit Guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil. Vă reamintesc, pentru achiziții mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul Parlamentului, de aceea procedura prevede un aviz pe proiectul de lege în CSAT și legea care va fi discutată în Parlament”, precizase șeful statului în urma ședinței CSAT.

Noile avioane vor avea aceeași configurație ca și cele 12 deja achiziționate.

România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
avion
f16
achzitie
cumparare
proiect
lege
parlament