Polemică la San Francisco în urma unui vast plan de acordare a unor ”reparații” de 5 milioane dolari fiecărui afroamerican

Polemică la San Francisco în urma unui vast plan de acordare a unor ”reparații” de 5 milioane dolari fiecărui afroamerican
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2023

O polemică aprigă are loc la San Francisco, după prezentarea în Consiliul Municipal a unui plan de acordare de ”reparații”, compensații ale moștenirii rasismului sistematic, care propune să se acorde câte cinci milioane de dolari fiecărui afroamerican din oraș, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acest plan, discutat într-o reuniune publică, a fost realizat de către o comisie însărcinată de oraș să facă propuneri în vederea corectării inegalităților suferite de către afroamericani din vremea sclaviei, scrie News.ro.

Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-și reduce expunerea pe piața rusă CITEȘTE ȘI Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-și reduce expunerea pe piața rusă

VENIT ANUAL MINIM

”Viețile de culoare contează. Aveți oczia s-o demonstrați azi. Faceți-o prin reparații”, a îndemnat marți, în Consiliul Muncipal, o polițistă de culoare care militează în favoarea unei reforme a forțelor de ordine, Yulanda Williams.

În afara aceastei măsuri-far, planul prevede 100 de recomandări și propune de exemplu garantarea unui venit anual minim de aproape 100.000 de dolari, timp de 250 de ani, fiecărui adult de culoare eligibil, o casă la San Francisco cu un dolar de familie sau anularea datoriilor beneficiarilor.

Opozanții planului denunță un proiect ”absurd”.

”Nu este deloc serios și, în plus, este o uriașă pierdere de timp, o distregere totală”, declară AFP șeful Partidului Republican din San Francisco John Dennis.

”Bugetul (anual) al orașului este de 14 miliarde de dolari”, subliniază el, estimând că planul costă ”50 de miliarde”.

Ideea acordării de reparații împotriva rasismului sistemic are vântul în pupa în rândul stângii americane, în urma unor studii care arată că politicile publice americane au crescut, timp de de decenii, probabilitatea ca populația afroamericană să fie săracă, șomeră și în închisoare.

”BLACK LIVES MATTER”

California a înființat o comisie cu privire la acest subiect în urma mișcării ”Black Lives Matter”, în 2020, iar mai multe orașe au făcut același lucru.

În 2021, municipalitatea din Evanston, lângă Chicago, a devenit primul oraș american care a adoptat un plan de acordare de reparații, acordând ajutoare financiare locuitorilor săi afroamericani pentru ca aceștia să-și renoveze locuințele.

Însă planul avut în vedere la San Francisco este de departe cel mai ambițios.

Orașul are zeci de mii de locuitori afroamericani, iar criteriile de eligibilitate abia urmează să fie stabilite.

Un raport final urmează să fie prezentat în iunie, iar Consiliul Municipal să se pronunțe după aceea.

Activiști ai drepturilor civice îndeamnă ca acest proeict să nu fie redus la o singură măsură.

”Expedierea acestei probleme într-o luptă pentru cinci milioane de dolari este incorectă și necinstită”, declară AFP Amos Brown de la Asociația NAACP.

”Asta nu arată toată teroare și durerea pe care le-am suferit. Poziția mea este pentru tot ceea ce am îndurat. Este vorba despre cinci milioane de dolari plus programe specifice” de susținere și dezvoltare economică, locuință, sănătate și educație, subliniază el.

viewscnt
Afla mai multe despre
san francisco
despagubiri