Rusia a lansat la apă un spărgător de gheață nuclear, cu scopul creșterii prezenței comerciale în zona arctică

Rusia a lansat la apă un spărgător de gheață nuclear, cu scopul creșterii prezenței comerciale în zona arctică
scris 26 mai 2019

Rusia a lansat la apă, sâmbătă, un spărgător de gheață cu propulsie nucleară, în cadrul unui program ambițios de înnoire și de extindere a flotei sale de nave, pentru îmbunătățirea potențialului comercial în zona arctică.

Nava numită Ural, care a fost lansată de la un doc din Sankt Petersburg, este prima dintr-un trio care va fi cel mai mare și cel mai puternic spărgător de gheață din lume, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Rusia construiește o infrastructură nouă și își modernizează porturile, în contextul încălzirii climei, pregătindu-se pentru un trafic mai intens prin ceea ce numește Ruta Mării Nordice (Northern Sea Route), considerând că aceasta va fi navigabilă pe tot parcursul anului.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Nava Ural va fi transferată companiei nucleare de stat Rosaton în 2022, după ce alte două spărgătoare de gheață in aceeași serie, Arktika (Arctic) și Sibir (Siberia) vor intra în serviciu.

Tensiuni SUA-Iran: Americanii trimit suplimentar 1.500 de militari în Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Tensiuni SUA-Iran: Americanii trimit suplimentar 1.500 de militari în Orientul Mijlociu

Președintele Vladimir Putin a declarat în aprilie că Rusia accelerează construcția spărgătoarelor de gheață, cu obiectivul de a intensifica semnificativ traficul de mărfuri de-a lungul coastei Arctice.

Proiectul face parte din strategia de consolidare a prezenței Rusiei în Nordul Extrem, unde vrea să dețină o poziție dominantă în raport cu Canada, Statele Unite și Norvegia, precum și față de China.

Putin a declarat că până în 2035 flota arctică a Rusiei va opera cel puțin 13 spărgătoare de gheață de mare capacitate, dintre care nouă vor fi propulsate de reactoare nucleare.

În regiunea arctică se află rezerve de petrol și gaze echivalente cu 412 miliarde de barili de petrol, respectiv 22% din rezervele nedescoperite de petrol și gaze din lume, potrivit estimărilor U.S. Geological Survey.

Efectul vizitei Papei în România - școlile și grădinițele se închid CITEȘTE ȘI Efectul vizitei Papei în România - școlile și grădinițele se închid

Moscova speră ca ruta dintre Murmansk și Strâmtoarea Bering, de lângă Alaska să se dezvolte, deoarece reduce timpul de transport pe mare între Asia și Europa.

Proiectată pentru un echipaj de 75 de persoane, nava Ural va putea să taie gheață cu o grosime de circa trei metri.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
spargator
gheata
nuclear
arctic
ural