Șapte pași pentru reducerea riscurilor – produsele fără fum, un pas revoluționar pentru un viitor fără fum

Perspective   
Șapte pași pentru reducerea riscurilor – produsele fără fum, un pas revoluționar pentru un viitor fără fum

Fumatul expune fumătorii la un risc extrem de dezvoltare a bolilor asociate - este un adevăr incontestabil. Se estimează că 8 milioane de decese pe an în întreaga lume sunt atribuite fumatului. Doar renunțarea completă sau decizia de a nu te apuca de fumat pot elimina acest risc. Totuși, utilizarea unor produse alternative fără fum ar putea să limiteze pe cât posibil acest pericol pentru fumători, pe care îi poate aduce cu mulți pași mai aproape de decizia de a renunța la acest obicei foarte dăunător.

Obiectivul reducerii efectelor nocive ale tutunului (THR) este să însoțească acei fumători de țigări care nu renunță spre trecerea la produse fără ardere, care, deși nu sunt lipsite de riscuri, urmăresc reducerea expunerii la substanțe toxice. În acest sens, dezvoltarea de produse mai puțin nocive urmărește un plan elaborat, în 7 pași puși la punct de specialiștii în domeniu:

Urmărește-ne și pe Google News

1. Primul și cel mai important e să se asigure că au un produs robust, rezistent, care produce aerosoli.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

2. Urmează analiza chimică și fizică a acestor aerosoli.

3. Standardele toxicologice impun niveluri reduse de compuși cu potențial nociv.

4. Reducerea nivelului toxic din aerosoli se face în conformitate cu sistemele toxicologice.

5. Toți acești pași sunt necesari înainte de studiile clinice, la care participă voluntar doar adulți fumători, adică cei care deja au adoptat acest obicei și care nu sunt expuși la riscuri suplimentare.

6. Ulterior, percepția și comportamentul consumatorilor arată cum ar trebui să fie folosite produsele și care sunt riscurile relative în comparație cu continuarea fumatului.

7. Iar când toate aceste date au fost strânse și prezentate autorităților în domeniu, se trece la studiile de piață, în care este monitorizat în continuare felul în care sunt folosite produsele care confirmă sau infirmă în realitate evaluările inițiale.

Astăzi, există pe piață o multitudine de produse fără fum. Unele înlocuiesc nicotina neinhalabil, altele o eliberează oral, unele dintre ele conțin tutun, altele nu. Toate acestea încearcă să răspundă nevoilor consumatorilor și să atingă nivelul de satisfacție asociat acestui obicei. Toate acestea sunt fundamental diferite de țigări. Aceasta deoarece produsele fără fum încălzesc tutunul în loc să-l ardă, în timp ce, în cazul țigărilor, tutunul este ars.

Arderea sau combustia dă naștere fumului, un aerosol toxic care conține particule solide, picături lichide și niveluri ridicate de compuși chimici. Eliminarea arderii și reducerea temperaturii la care este încălzit tutunul reduce automat și nivelul compușilor nocivi. În industria produselor alternative fără fum, acest nivel este scăzut cu 90-95% comparativ cu fumul de țigară. Dezvoltarea de produse care pot să reducă nivelul de componente nocive sau potențial novice are, deci, ca rezultat scăderea expunerii la riscuri a acelor adulți care altfel ar continua să fumeze.

Un alt aspect  important este nicotina. Majoritatea produselor fără fum conțin nicotină care produce dependență și nu e lipsită de riscuri. Totuși, nicotina e un element definitoriu al acestui obicei, la fel ca rutina în sine și gustul. Produsele fără fum corespund acestor așteptări, chiar dacă nu ard tutunul.

Nivelul de satisfacție rămâne un element extrem de important pentru fumători. Este unul dintre motivele pentru care marile companii producătoare în domeniu investesc sume colosale în cercetare. „Poți să ai cele mai bune produse din lume ca să reduci obiceiul fumatului, dar dacă ele nu asigură un nivel suficient de satisfacție, atunci oamenii nu-l vor folosi, deci nu vor exista beneficii la nivelul populației, iar impactul va fi aproape zero”, spune Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement la Philip Morris International, compania care a făcut publice aceste informații în cadrul unui eveniment online. Astfel, mulți fumători adulți ar continua să fumeze și să nu renunțe complet la țigări ca să treacă la aceste produse. „Dacă reușești să îi faci să se schimbe și, în același timp, să scazi și numărul nefumătorilor care ar vrea să înceapă să le folosească, abia atunci poți să ai un adevărat impact la nivelul populației.

Astăzi, aproximativ 1,8 miliarde de femei și bărbați continuă să fumeze, arată datele OMS. Trecerea la alternativele fără fum ar putea să scadă numărul acestora la aproape jumătate în următorii 2 ani, estimează aceleași statistici.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse fără fum
fumat