Guvernul va permite angajatorilor să acorde tichetele de masă sub formă de bani

Guvernul va permite angajatorilor să acorde tichetele de masă sub formă de bani
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 sep 2023

Guvernul a decis să permită angajatorilor să aleagă între a acorda tichetele de masă sub formă de bani sau sub formă de card emis de firme specializate, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, îi va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului, la felul cum va da oamenilor indemnziația de hrană”, a spus Boloș.

Recent, premierul Ciolacu a confirmat informația, transmisă anterior de Profit.ro, că Guvernul ia în calcul acordarea tichetelor de masă sub formă de bani începând de anul viitor, susținând că măsura este necesară din cauza comisionelor mari percepute de firmele care emit cardurile pentru aceste tichete.

Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție CITEȘTE ȘI Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție

”Este o propunere, pentru că companiile care emit acest tichete au ajuns, totuși, la un comision destul mare din punctul meu de vedere - 3% la emitere, 3% la colectare - după informațiile pe care le am eu. Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate încadrat și cu 1% (impozit - n.red.), și cu 2 angajați...  Eu astfel de șmecherii nu le mai accept și atunci voi lăsa alternativa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă tichetele de masă ar putea fi acordate și sub formă de bani.

Ciolacu a adăugat că, în schimb, voucherele de vacanță vor fi emise în cotinuare pe card, iar apoi s-ar putea recurge la Poșta Română sau alt sistem public.

Noi condiții pregătite pentru a accede în profesiile de auditor financiar, avocat, expert contabil și contabil autorizat - examen obligatoriu CITEȘTE ȘI Noi condiții pregătite pentru a accede în profesiile de auditor financiar, avocat, expert contabil și contabil autorizat - examen obligatoriu

Ulterior, surse oficiale din Guvern arătau că dacă atât la emitere, cât și la colectare, comisioanele ar fi reduse la circa 1% fiecare, Executivul ar putea renunța la ideea permiterii ca tichetele de masă să fie acordate sub formă de bani, la opțiunea angajatorului.

”În plus, o altă condiție este ca firmele care emit cardurile să nu mai păstreze sumele care nu sunt folosite de pe tichetele de masă și să le returneze celor care dau efectiv tichetele. Acum aceste sume devin profitul firmelor care emit cardurile cu tichete de masă”, arată guvernanții.

În cazul în care tichetele ar fi acordate în bani, deși la ele se achită contribuțiile de asigurări sociale, angajatorii ar fi înclinați să acorde mai degrabă sub formă de bani aceste beneficii, eliminând astfel comisioanele.

DECIZIE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru gravide și părinți cu copii mici CITEȘTE ȘI DECIZIE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru gravide și părinți cu copii mici

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024 va urca la 40 de lei, conform unei ordonanțe de urgență aprobate, în acest sens, de către Guvern.

Și în această formă, tichetele sub formă de bani ar urma să beneficieze de acealeași facilități fiscale ca în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
masa
bani
ciolacu
comision
emitere