Statul reacționează după 3 luni de la tragedia de la Crevedia: Stațiile GPL cu nereguli vor putea fi închise temporar. Operatorii – obligați să instaleze camere de supraveghere

Statul reacționează după 3 luni de la tragedia de la Crevedia: Stațiile GPL cu nereguli vor putea fi închise temporar. Operatorii – obligați să instaleze camere de supraveghere
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 nov 2023

Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) va putea dispune, prin proces verbal, suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile și oprirea funcționării echipamentelor și instalațiilor pe care le reglementează, printre care stațiile de alimentare cu GPL, dacă inspectorii săi descoperă în acțiunile lor de control ″nereguli sau abateri grave (…), cu risc iminent asupra vieții și securității persoanelor″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(…) neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse poate conduce la evenimente similare celui care a avut loc în luna august 2023 în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița (…)″, se menționează în nota de fundamentare.

ULTIMA ORĂ Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania: „Iubesc OpenAI” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania: „Iubesc OpenAI”

Astfel, ISCIR va putea dispune controale tematice, cu participarea unor reprezentanți ai altor instituții publice, în raport cu care Inspecția vaexercita funcția de coordonare metodologică, ″în scopul preîntâmpinării producerii unor nereguli sau abateri de la legalitate ori regularitate în activitățile care se referă la funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil″.

În plus, operatorii de instalații și echipamente reglementate de ISCIR vor fi obligați să instaleze sisteme de supraveghere video a instalațiilor de distribuție, în zonele de distribuție/alimentare cu gaz petrolier lichefiat - GPL, gaz natural comprimat pentru vehicule - GNCV și hidrogen.

Dubii privind autenticitatea și legalitatea caviarului provenit de la sturionii europeni. România, pe listă CITEȘTE ȘI Dubii privind autenticitatea și legalitatea caviarului provenit de la sturionii europeni. România, pe listă

″Stocarea informațiilor/imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcționeze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncționare a instalațiilor, chiar și în condițiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la rețeaua de distribuție″, stipulează draftul de act normativ.

Camerele de supraveghere vor trebui instalate până la 1 martie 2024, iar absența acestora se va sancționa cu amendă între 25.000 și 35.000 lei.

FOTO Control de amploare declanșat la Auchan si Penny, amenzi de milioane lei. „Cum mica băcănie de cartier trebuie să respecte consumatorii și legea, așa și aceste băcănii gigantice trebuie să o facă!” CITEȘTE ȘI FOTO Control de amploare declanșat la Auchan si Penny, amenzi de milioane lei. „Cum mica băcănie de cartier trebuie să respecte consumatorii și legea, așa și aceste băcănii gigantice trebuie să o facă!”

Agenții ISCIR vor avea dreptul ″să aplice sancțiuni pentru faptele constatate pe baza informațiilor/înregistrărilor camerelor de supraveghere video montate și utilizate ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale″.

Mai mult, instituțiile publice cu atribuții de control, altele decât ISCIR, care constată încălcări ale reglementărilor referitoare la instalațiile și echipamentele supravegheate de aceasta vor avea obligația de a furniza ISCIR respectivele informații în cel mult 48 de ore.

ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor

Acolo se mai spune că, în urma exploziilor de la Crevedia din 26 august 2023, soldate cu 6 morți, aproape 60 de răniți și circa 3.000 de strămutați, MAI a dispus un control la nivel național la instalațiile de distribuție GPL.

″În urma efectuării acestor constroale a rezultat că ISCIR este singura instituție în măsură să dispună în mod concret oprirea funcționării instalațiilor neconforme, inclusiv prin sigilarea acestora. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui ordin, ISCIR a acționat cu toți inspectorii de specialitate din teritoriu, dar, din cauza numărului insuficient de personal, nu au putut fi controlate toate instalațiile de distribuție GPL în perioada prevăzută pentru efectuarea verificărilor. În această perioadă, toate celelalte activități pe care le desfășurau inspectorii de specialitate au fost amânate, conducând la creșterea substanțială a timpului în care se soluționează solicitările mediului de afaceri″, scrie în notă.

ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor

Potrivit acesteia, ulterior exploziilor de la Crevedia, s-a concluzionat că, deși alte instituții publice cu atribuții de control au constatat încălcări ale unor reglementări din domeniul ISCIR sau conexe acestora, cadrul de reglementare existent nu prevede furnizarea acestor informații către ISCIR, asfel încât această instituție să poată dispune oprirea din funcționare a instalațiilor/echipamentelor în cauză.

″Cu toate că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2023 a fost reglementată activitatea de umplere a buteliilor, măsurile prevăzute în prezent de Legea nr. 64/2008 care pot fi aplicate în cazul efectuării fără autorizație a acestei activități nu conduc la stoparea fenomenului de încărcare ilegală a buteliilor de aragaz de la instalațiile de distribuție GPL la autovehicule, tipul diferit de fluid folosit conducând la consecințe deosebit de grave asupra populației. Ca urmare a controalelor efectuate de ISCIR, cât și a sesizărilor primite de instituție în perioada 2021-2023 referitoare la funcționarea instalațiilor tip SKID GPL, s-a constatat amploarea fenomenului de umplere a buteliilor de aragaz de la aceste instalații, dar nu au putut fi luate întotdeauna măsurile necesare, deoarece deținătorii/utilizatorii acestor instalații nu au obligația să asigure un sistem de supraveghere a instalațiilor de distribuție în zonele de distribuție/alimentare cu gaz petrolier lichefiat - GPL″, se mai menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
stații gpl
explozii gpl crevedia
umplere butelii aragaz stații gpl
nereguli stații gpl
victime explozii crevedia