ULTIMA ORĂ FOTO Cum îi va obliga statul pe comercianți să respecte „shrinkflation”. Mesajul prin care veți fi anunțați la raft ce cumpărați

ULTIMA ORĂ FOTO Cum îi va obliga statul pe comercianți să respecte „shrinkflation”. Mesajul prin care veți fi anunțați la raft ce cumpărați
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 mai 2024

Un comerciant care vinde un produs preambalat a cărui cantitate a fost modificată va fi obligat să informeze cumpărătorul cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul cantității chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare, este decizia pregătită de autorități și analizată de Profit.ro.

Informarea va fi făcută în același câmp vizual, într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune, pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed
ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți

Pe lângă indicarea reducerii de volum sau greutate, aceste informații vor include și modificarea prețului pe unitatea de măsură, astfel încât consumatorii să poată lua decizii de cumpărare în cunoștință de cauză.

Este pregătită formularea de mai jos

ULTIMA ORĂ FOTO Cum îi va obliga statul pe comercianți să respecte „shrinkflation”. Mesajul prin care veți fi anunțați la raft ce cumpărați

ULTIMA ORĂ FOTO Cum îi va obliga statul pe comercianți să respecte „shrinkflation”. Mesajul prin care veți fi anunțați la raft ce cumpărați

"Această măsură se aplică într-o manieră nediscriminatorie tuturor produselor, alimentare și nealimentare. În plus, se aplică pe o perioadă pentru care operatorii economici își asumă prin declararea în textul mesajului a perioadei concrete în interiorul căreia înțeleg să comercializeze produsele cu cantitate scăzută.

Aceste cerințe nu se aplică vânzării la distanță", scrie în document.

Recent, premierul Ciolacu s-a arătat revoltat de faptul că, în România, unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari și reclamă că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor, fiind, în fapt, o scumpire „camuflată” sub un ambalaj foarte asemănător.

"Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent. Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații", a spus Ciolacu.

Fostele magazine cora - deschise sub o altă denumire. Carrefour închide aproape jumătate din magazinele de proximitate preluate de la cora CITEȘTE ȘI Fostele magazine cora - deschise sub o altă denumire. Carrefour închide aproape jumătate din magazinele de proximitate preluate de la cora

Tot recent a fost relatat că vânzătorii cu amănuntul din Franța vor trebui să le indice clienților care produse alimentare și de altă natură au fost reduse ca dimensiune fără o scădere corelată a prețului, fenomen cunoscut sub denumirea de „shrinkflation”.

Ministerul francez al finanțelor a declarat anterior că, începând cu luna iulie, vânzătorii cu amănuntul vor fi nevoiți să indice timp de două luni care alimente și alte produse de uz curent precum detergentul au fost reduse ca dimensiune într-o manieră în care a dus la o creștere a prețului raportat la gramaj.

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de modă ca parte a succesiunii sale CITEȘTE ȘI Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de modă ca parte a succesiunii sale

„Shrinkflation este o jecmăneală, îi vom pune capăt. Vreau să reclădesc încrederea consumatorilor iar încrederea merge mână în mână cu transparența”, a declarat ministrul finanțelor Bruno Le Maire într-un comunicat.

Prețurile la alimente au devenit un subiect politic major în Franța anul trecut, după ce inflația la produsele alimentare a atins un nivel record de 16% în 2023.

În luna august, Bruno Le Maire a anunțat că a ajuns la un acord cu principalii retaileri și producători de alimente pentru a reduce prețurile la 5.000 de produse de uz curent, ca măsură pentru intensificarea luptei împotriva inflației.

Franța încearcă să reducă prețurile la alimente și alte bunuri de uz curent

De asemenea, guvernul francez a devansat pentru septembrie 2023 negocierile anuale cu retailerii și furnizorii, care trebuiau să aibă loc în 2024. Măsurile au venit după ce un alt acord cu furnizorii și vânzătorii, anunțat în luna martie a anului trecut, nu a dus la scăderea prețurilor, deși a oprit în mare măsură creșterea lor.

În luna mai guvernul de la Paris a amenințat industria alimentară inclusiv cu introducerea unei taxe de tip „clawback”, dacă nu scade prețurile.

„Dacă industria alimentară nu se întoarce la negocieri (...) vom folosi toate măsurile la dispoziția noastră, inclusiv taxe, pentru a recupera din profiturile înregistrate pe nedrept pe spatele consumatorilor”, a declarat la momentul respectiv Bruno Le Maire, înaintea unei întâlniri cu marii jucători de pe piața de retail.

În luna septembrie gigantul francez Carrefour a decis voluntar să pună autocolante pe produsele care au scăzut în dimensiuni, dar care costă mai mult chiar și după ce prețurile materiilor prime au scăzut. Măsura a fost luată pentru supermarketurile sale din Franța.

Fenomenul „shrinkflation” a ajuns o durere de cap pentru consumatorii și guvernele din întreaga lume, inclusiv România, în contextul în care gospodăriile se confruntă cu o erodare puternică a puterii de cumpărare din cauza inflației persistente.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
shrinkflation