La un deceniu după ce deputații au votat pentru organizarea referendumului care a dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un sondaj a arătat că majoritățile din cele mai mari patru state membre ale blocului ar susține reintegrarea Marii Britanii - dar nu în aceleași condiții ca înainte.
Sondajul YouGov efectuat în șase țări vest-europene, inclusiv în Regatul Unit, confirmă, de asemenea, că o majoritate clară a alegătorilor britanici sprijină acum revenirea țării în bloc - dar numai dacă aceasta poate păstra excluderile de care a beneficiat anterior.
Potrivit institutului de sondare, rezultatul este un ”impas al opiniei publice”, chiar dacă, deocamdată, este puțin probabil ca guvernul laburist al Marii Britanii, care a negociat anul acesta o ”resetare” cu blocul comunitar, să încerce să revină în UE, arată News.ro.
Sondajul EuroTrack realizat de YouGov a arătat că cel puțin jumătate dintre persoanele întrebate din cele mai mari patru state membre ale UE - Franța, Germania, Italia și Spania - s-au declarat în favoarea reintegrării Marii Britanii, procentele variind de la 51% în Italia la 53% în Franța, 60% în Spania și 63% în Germania.

Cu toate acestea, la întrebarea dacă Marii Britanii ar trebui să i se permită să revină în aceleași condiții de care a beneficiat atunci când a plecat, inclusiv să nu fie nevoită să adopte moneda euro și să rămână în afara zonei fără pașapoarte Schengen, cifrele s-au schimbat semnificativ.
Doar o cincime dintre respondenții din cele mai mari patru state membre ale UE, de la 19% în Italia și Franța la 21% în Spania și 22% în Germania, au considerat că Marii Britanii ar trebui să i se permită să revină ca și cum nu ar fi plecat niciodată, în timp ce 58-62% au afirmat că trebuie să facă parte din toate domeniile principale de politică ale UE.
Sondajul a testat atitudinile vest-europene întrebând dacă, în cazul în care Marea Britanie ar fi dispusă să revină în UE doar cu condiția de a-și putea păstra vechile opțiuni de excludere, ar trebui să i se permită acest lucru. O parte dintre respondenți (33-36%) au considerat că acest lucru ar fi acceptabil, dar mai mulți (41-52%) s-au opus.
În Marea Britanie, în timp ce 54% dintre britanici s-au declarat în favoarea reintegrării în UE atunci când li s-a adresat întrebarea în mod izolat, procentul a scăzut la doar 36% dacă reintegarea ar însemna renunțarea la excluderile anterioare. În aceste condiții, 45% dintre britanici s-au opus unei noi aderări.
Sondajul a arătat că alegătorii care au rămas în UE și cei care au susținut partide mai pro-europene ar susține în continuare, în general, revenirea la UE dacă aceasta ar însemna adoptarea monedei euro și apartenența la spațiul Schengen, deși în proporții mult mai mici.

Aproape 60 % dintre votanții pentru rămânerea în UE au declarat că ar susține revenirea în UE fără excluderile anterioare, în scădere cu aproximativ 25 de puncte procentuale față de întrebarea nespecifică, la fel ca 58% dintre votanții laburiști (-23 puncte) și 49 % dintre liberal-democrați (-31 puncte).
Procentul alegătorilor eurosceptici dispuși să se alăture fără tratamentul special anterior s-a înjumătățit mai mult sau mai puțin, scăzând de la 21% la 10% în rândul alegătorilor pentru ieșirea din UE; de la 25% la 12% în rândul alegătorilor conservatori și de la 15% la 9% în rândul susținătorilor Reform UK.
A cincea țară din Europa continentală intervievată, Danemarca, s-a dovedit a fi o situație excepțională. Respondenții din această țară au fost foarte dornici (72%) ca Marea Britanie să se reintegreze și mai entuziaști decât statele membre mai mari în ceea ce privește păstrarea opțiunilor anterioare de excludere (43%).
Cu toate acestea, Danemarca este unul dintre cele doar trei state membre ale UE care păstrează opțiunea de neparticipare în domenii majore de politică ale UE. Sondajul a arătat, de asemenea, că majoritățile largi din toate cele cinci țări continentale (63-75%) ar susține aderarea unei Scoții independente la UE.
Sondajul, realizat pe eșantioane reprezentative de peste 2.000 de adulți din Marea Britanie și Germania și peste 1.000 din Danemarca, Franța, Italia și Spania, a fost efectuat între 12 și 27 iunie.