Ministerul american al Apărării a anunțat că aproximativ 1 000 din cei aproximativ 2 000 de militari desfășurați în prezent în Siria pentru a lupta împotriva jihadiștilor vor fi retrași în curând.
Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special ca parte a coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic (EI). Gruparea a fost învinsă în 2019, dar celulele jihadiste au rămas active, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Anunțul de vineri ar trebui să „reducă prezența SUA în Siria la mai puțin de o mie de militari în următoarele câteva luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell. „Această consolidare demonstrează pașii semnificativi pe care i-am făcut pentru a degrada apelul și capacitățile operaționale ale grupării Statul Islamic, în regiune și în întreaga lume”, a spus el, referindu-se mai larg la „succesul SUA împotriva SI”.
Donald Trump, care a preluat puterea la Washington la 20 ianuarie, a fost mult timp sceptic cu privire la prezența militară în Siria - iar căderea la sfârșitul lunii decembrie a lui Bashar al-Assad, înlocuit la conducerea țării de o coaliție condusă de islamiști, nu a schimbat situația. „Siria este o mizerie, dar nu este prietenul nostru, (...) nu este lupta noastră”, scria Donald Trump în decembrie, în momentul ofensivei care a pus capăt la cincizeci de ani de domnie a clanului Assad.
Preluarea de către SI, începând din 2014, a unor întinderi întregi din Siria și Irak a declanșat intervenția unei coaliții internaționale conduse de Statele Unite, al cărei obiectiv principal a fost să sprijine, din aer, unitățile armatei irakiene și kurzii care luptau la sol împotriva SI.
Dar Washingtonul a desfășurat, de asemenea, mii de soldați ai săi pentru a sprijini aceste trupe locale și pentru a-și desfășura propriile operațiuni militare.
După victoria împotriva SI, declarată în 2017 în Irak și în 2019 în Siria, o prezență militară americană a rămas pe teren pentru a urmări celulele rămase ale grupărilor jihadiste.