Un aisberg mai mare decât Malta s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica

Un aisberg mai mare decât Malta s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunțat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie, relatează agenția DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătrați (suprafața totală a Maltei este de 310 kilometri pătrați), s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheață, scrie Agerpres.

Directorul Renault confirmă că VW și Renault au pus capăt discuțiilor cu privire la un model Twingo electric CITEȘTE ȘI Directorul Renault confirmă că VW și Renault au pus capăt discuțiilor cu privire la un model Twingo electric

Evenimentul de „calving” - termenul științific care desemnează separarea unor fragmente de gheață dintr-un ghețar sau masă de gheață - a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani.

Oamenii de știință de la BAS au identificat instabilități în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare stația de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanță de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016.

„Această fragmentare era așteptată de la apariția Halloween Crack, în urmă cu opt ani, și reduce suprafața totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.

Comunicatul de presă dat publicității de BAS precizează că evenimentul nu este legat de schimbările climatice. La Baza Halley cercetătorii sunt prezenți din noiembrie până în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea este monitorizată cu ajutorul imaginilor satelitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
antarctica
ghetar