Scade încrederea în economie: experții financiari anticipează deprecierea leului, la peste 5 lei, și creșterea datoriei publice

Scade încrederea în economie: experții financiari anticipează deprecierea leului, la peste 5 lei, și creșterea datoriei publice
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Asociația CFA România, organizația profesioniștilor în investiții, estimează o depreciere a monedei naționale față de moneda europeană: valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna aprilie cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1 puncte. Această situație s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului.

Gala Destinația Anului 2024 a premiat cele mai atractive destinații turistice din România CITEȘTE ȘI Gala Destinația Anului 2024 a premiat cele mai atractive destinații turistice din România

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,73%. În, același timp, peste 59% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni (față de 75% în exercițiul anterior). În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflației a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.

„După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majoare a deficitului bugetar precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025”, a declarat Adrian Codirlașu, Viecepreședinte CFA România.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 53% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce 23.5% anticipează o majorare a prețurilor iar restul de 23.5% stabilitate. De asemenea 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior la 5,7%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent s-au redus față de exercitiul anterior cu 0,8 pp pana la valoarea de 1,9%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

FOTO Celebrele autobuze roșii din Londra, pe punctul de a fi schimbate cu unele chinezești electrice CITEȘTE ȘI FOTO Celebrele autobuze roșii din Londra, pe punctul de a fi schimbate cu unele chinezești electrice

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

• Condițiile curente - referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
• Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
datorie
euro
cfa