Uniunea Europeană și Statele Unite se îndreaptă spre un acord comercial care ar impune un tarif general de 15% asupra bunurilor europene importate în Statele Unite, au declarat miercuri doi diplomați citați de Reuters.
Tariful, care ar putea include și automobilele, ar urma să reflecte acordul-cadru pe care Statele Unite l-au încheiat cu Japonia, scrie News.ro.

Uniunea Europeană a început să pregătească un pachet de contramăsuri tarifare în valoare de aproximativ 93 miliarde euro, vizând bunuri americane, care ar putea fi activate dacă nu se ajunge la un acord până la deadline‑ul din 1 august 2025.
Comisia Europeană urmează să propună acest pachet pentru aprobarea statelor membre, cu posibilă intrare în vigoare începând cu 7 august.
O eventuală înțelegere ar urma să includă un tarif standard de 15% aplicat bunurilor europene importate în SUA, inclusiv automobile, în linie cu modelul acordului recent semnat între SUA și Japonia. Totuși, în negocieri sunt discutate și excepții pentru produse precum avioane, băuturi spirtoase și dispozitive medicale, similar condițiilor obținute de Japonia.
Negociatorii europeni sperau să ajungă la un acord pentru a evita aplicarea tarifului vamal de 30% pe care Donald Trump a anunțat că îl va impune importurilor din blocul comunitar format din 27 de state, începând cu 1 august. Acest tarif, care ar putea fi extins și la automobile, ar urma să reflecte acordul-cadru semnat de SUA cu Japonia, anunțat de Trump marți seara. Potrivit unor diplomați europeni, acordul ar putea include și excepții pentru anumite bunuri provenite din UE.
În timp ce negocierile continuau, Comisia Europeană a anunțat că își va menține planurile privind posibile măsuri de retorsiune, în cazul în care nu se ajunge la un acord. Statele membre ale UE urmau să voteze joi impunerea unor contramăsuri tarifare în valoare de 93 de miliarde de euro pentru bunurile americane, au declarat diplomați europeni. O majoritate largă dintre state susține utilizarea mecanismelor de apărare comercială în lipsa unui acord.
Trump spera să obțină un avantaj politic din acordul complex încheiat cu Japonia, principalul investitor străin în SUA, care include angajamente de investiții și împrumuturi de 550 de miliarde de dolari, achiziția a 100 de avioane Boeing și creșterea importurilor de produse agricole americane. Tarifele pentru sectorul auto japonez vor fi reduse de la 27,5% la 15% în cadrul acestui acord, ceea ce a readus speranțele europenilor pentru o înțelegere similară privind mașinile.

Piețele bursiere asiatice și europene au crescut, investitorii fiind încurajați de acordul cu Japonia, în timp ce bursele americane au înregistrat creșteri modeste, pe fondul unor rapoarte financiare dezamăgitoare. Companiile americane din domenii precum semiconductorii sau industria oțelului au raportat miercuri rezultate slabe, ilustrând modul în care politica comercială haotică a administrației Trump a afectat profiturile, a crescut costurile, a perturbat lanțurile de aprovizionare și a afectat încrederea consumatorilor.
Trump a declarat marți seara că alte state vor veni la negocieri în cursul săptămânii, iar guvernele se grăbesc să încheie acorduri comerciale înainte de termenul-limită de săptămâna viitoare, termen pe care Casa Albă l-a amânat în repetate rânduri din cauza presiunii piețelor și a lobby-ului intens al industriei.
Tarife auto
Acțiunile producătorilor auto au condus creșterile pe bursele europene, acordul cu Japonia alimentând speranțele că SUA ar putea ceda și în cazul tarifelor pentru mașinile europene. Oficialii europeni au declarat anterior că Washingtonul nu a dat până acum semne clare în acest sens.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg Television că Japonia a primit tariful redus de 15% la automobile „pentru că a fost dispusă să ofere acest mecanism inovator de finanțare”, pe care nu crede că alte țări îl pot replica.

Totuși, Trump pare deschis la o varietate de opțiuni în cadrul negocierilor comerciale. „Voi reduce tarifele doar dacă o țară este de acord să-și deschidă piața”, a scris Trump miercuri într-o postare pe rețelele sociale.
Pe lângă discuțiile de la Washington, comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, urma să aibă miercuri o convorbire cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, de la Bruxelles.