Mai multe localități basarabene din așa-numita ″zonă de securitate″, instituită în 1992 după războiul din Transnistria, care sunt racordate în prezent la rețelele de alimentare cu energie electrică și gaze naturale din regiunea separatistă, aflată într-o gravă criză energetică, vor fi conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova, au decis autoritățile de la Chișinău.
Anul 2024 rămâne unul memorabil pentru România din multe puncte de vedere. Departe de discuțiile politice aprinse, România a progresat în diferite domenii, fiind prezentate acum 10 realizări.
Consumatorii britanici au început anul 2024 cu un val masiv de retururi, potrivit unui raport al companiei de livrări Parcelhero. Datele arată că, pe 2 ianuarie, articole în valoare de 1,51 miliarde de lire sterline, inclusiv haine, electronice și jucării, au fost returnate retailerilor – o creștere de 6,8% față de aceeași zi a anului trecut, relatează Fashion United.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, atransmis că va anula 'imediat' după revenirea sa la Casa Albă interdicția anunțată de actualul președinte american, Joe Biden, a oricăror foraje de petrol și gaze offshore într-o vastă zonă maritimă, transmite AFP.
Compania germană de apărare Rheinmetall va deține o participație de 51% la Rheinmetall Defence Lietuva, o nouă companie care va construi o fabrică de muniție în Lituania, conform unui acord de parteneriat, relatează Reuters.
Italia se află în discuții avansate cu SpaceX, compania lui Elon Musk, cu privire la un contract de furnizare de servicii de telecomunicații securizate pentru guvernul italian, a relatat Bloomberg News.
Energia fotovoltaică a mai făcut un avans important în Germania pe parcursul anului 2024, în condițiile în care cifrele publicate acum de o asociație de profil arată că, pentru prima dată în istorie, capacitatea totală instalată de producție a energiei fotovoltaice a depășit pragul de 100 de gigawați (GW), transmite agenția de știri DPA.
România țintește 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025, cu investiții precum Iernut, Mintia, Răstolița, Năvodari și proiectele private cofinanțate prin PNRR, însă energia trebuie să fie "sigură, accesibilă ca preț și cât mai curată", arată Ministerul Energiei.
Un proiect fotovoltaic (PV) de 258 MWac (megawați curent alternativ) din Teleorman a fost achiziționat de Renalfa IPP, o companie lider în dezvoltarea și investițiile în energie regenerabilă, din Viena.
Exporturile de petrol ale Venezuelei au crescut cu 10,5% anul trecut, ajungând la o medie de 772.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din 2019, potrivit datelor despre mișcările navelor și rapoartelor de expediere ale companiei de stat PDVSA, transmite Reuters.