AFIR: Fondurile pentru investiții în activități neagricole au fost epuizate înainte de termenul limită

AFIR: Fondurile pentru investiții în activități neagricole au fost epuizate înainte de termenul limită
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2017

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat joi că a epuizat înainte de termenul limită, din 31 iulie, fondurile nerambursabile alocate în sesiunea din acest an pentru pentru submăsura „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, iar solicitările de finanțare în valoare de 148,2 milioane de euro depășesc de peste patru ori alocarea financiară stabilită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“De la deschiderea sesiunii în data de 3 mai 2017, prin această submăsură au fost depuse pentru finanțare 855 de proiecte de investiții, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 148,2 milioane de euro. Alocarea bugetară stabilită pentru această sesiune este de 35 milioane de euro. Astfel, AFIR a primit până la închiderea sesiunii solicitări de finanțare care depășesc de peste 4 ori alocarea financiară stabilită”, se arată în comunicat.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat prin submăsura „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” este de maximum 90% din costul total al proiectului și nu poate depăși 200.000 euro per beneficiar pe 3 ani fiscali, scrie News.ro.

“Avem un număr foarte mare de cereri de finanțare depuse și vom face un clasament pe baza punctajului acordat de beneficiari. 80% din alocarea sesiunii se transformă în proiecte care vor fi verificate cu prioritate, iar ceea ce este selectabil intră imediat la contractare printr-un raport intermediar de selecție. Încercăm astfel să accelerăm la maxim evaluarea și acordarea sprijinului financiar pentru ca afacerile propuse să se dezvolte într-un timp cât mai previzibil”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț Chesnoiu.

Studiu de impact: Majorarea salariului minim în ritmul promis de guvern va crește șomajul în rândul tinerilor CITEȘTE ȘI Studiu de impact: Majorarea salariului minim în ritmul promis de guvern va crește șomajul în rândul tinerilor

Printre exemplele de proiecte pentru care s-a solicitat finanțare cu o valoare a sprijinului nerambursabil de 200.000 de euro, se numără dotarea unei spălătorii textile cu echipamente specializate, construirea unei agropensiuni sau înființarea unui atelier de bijuterii.

Un alt solicitant a cerut sprijin nerambursabil în valoare de 7.000 de euro pentru amenajarea unui atelier de produse textile.

După finalizarea evaluării de către experții AFIR, proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut conform criteriilor de selecție, în ordine descrescătoare. Selecția proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile pentru această submăsură.

viewscnt
Afla mai multe despre
afir
fonduri