Agro TV: Ne place să-i mâncăm, dar nu să-i producem! Europenii ne dau lecții la producția de cartofi

Agro TV: Ne place să-i mâncăm, dar nu să-i producem! Europenii ne dau lecții la producția de cartofi
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2022

Sectorul cultivării cartofului din România s-a aflat pe o pantă descendentă continuă în ultimii 30 de ani. Dacă în 1990 cultivam aproape 300.000 de hectare, astăzi mai sunt înregistrate doar 26.500 de hectare cultivate cu cartofi, atrage atenția președintele Federației Naționale Cartoful din România, Romulus Oprea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această scădere drastică a făcut ca România să importe astăzi aproximativ 60% din cartofii pe care îi consumă populația, arată Agro TV.

Roșiile autohtone, aur curat. Fermierii se tem că vor rămâne cu trufandalele pe tarabe, din cauza scumpirilor în lanț CITEȘTE ȘI Roșiile autohtone, aur curat. Fermierii se tem că vor rămâne cu trufandalele pe tarabe, din cauza scumpirilor în lanț

”Cultura cartofului este o cultură de-a dreptul sensibilă, în cădere liberă după 1990. Gândiți-vă că în anii 90 cultivam undeva la 250.000 – 300.000 de hectare, iar astăzi înregistrăm la APIA 26.500 de hectare. Odată cu noua organizare, sau mai bine zis dezorganizare a agriculturii, au dispărut fermele mari, suprafețele comasate, a dispărut posibilitatea de a produce cartof pentru sămânță certificată la nivel corespunzător și suprafețele au fost în cădere liberă.

Aceste 26.500 de hectare sunt îngrijorătoare și nu ne dau posibilitatea să ne acoperim consumul intern. La ora aceasta consumăm cartofi din import în proporție de cel puțin 60%”, a explicat Romulus Oprea în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit specialistului, nici randamentul la hectar al culturilor nu se poate compara cu cel din statele europene mai dezvoltate.

”Descreșterea accelerată a suprafețelor a fost și mai abruptă din 2007, când am devenit membri în comunitatea europeană și am intrat în competiție cu cei Cinci Mari, adică Franța, Belgia, Germania, Olanda și Marea Britanie, la care s-a adăugat ulterior Polonia. E foarte greu să facem față competiției acestor giganți care produc sute de mii de hectare și cu randamente pe hectar de 45-50 de tone. În cel mai prost an, 2018, producția medie a fost în jur de 38 de tone/hectar, iar toată lumea era îngrijorată. Ce să facem noi, care avem producție de 12-14 tone/hectar? Această cultură devine din ce în ce mai puțin atractivă, foarte riscantă și generatoare de pierderi”, a mai spus Romulus Oprea.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
cultivare