Ajutor de stat de 10.000 lei la hectar, avizat pentru producătorii de căpșune, deși Guvernul nu-l susține

Ajutor de stat de 10.000 lei la hectar, avizat pentru producătorii de căpșune, deși Guvernul nu-l susține
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 oct 2023

Producătorii de căpşune ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, dar care să nu depăşească suma totală de 100.000 lei, potrivit unei scheme de ajutor de stat votate de către senatori, în ciuda opoziției Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 23 octombrie Profit E-commerce - Ediția a IV-a, cu sprijinul  Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank.

Programul evenimentului poate fi văzut AICI

Inițiatorii schemei sunt parlamentari UDMR, iar proiectul primise un raort negativ în comisiile de specialitate, după ce Guvernul Ciolacu a transmis că o astfel de schemă are nevoie de acordul Comisiei Europene, conduce la majorarea deficitului bugetar, iar subvenții similare sunt acordate agriculturilor, oricum.

În ciuda opoziției Guvernului și raportului negativ, proiectul a trecut la votul din plenul Senatului și urmează a fi transmis acum pentru dezbatere și vot final deputaților.

LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane CITEȘTE ȘI LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane

Potrivit proiectului, beneficiarii schemei vor fi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care sunt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători.

Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.

DECIZIE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor CITEȘTE ȘI DECIZIE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor

Ajutorul de stat se va acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă, şi o singură dată pe an, conform proiectului

Potrivit datelor menționate în proiect, în anul 2021 la nivelul întregii ţării s-au înfiinţat culturi de căpşune pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha, iar proiectul ar urma să stimuleze producția acestor fructe.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
căpșune
ajutor
stat
schemă
proiect