ANSVSA: 547 de focare de pestă porcină africană, în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț; în zona de sud-est a României evoluția bolii este agresivă

ANSVSA: 547 de focare de pestă porcină africană, în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț; în zona de sud-est a României evoluția bolii este agresivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2018

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, un nou bilanț al epidemiei de pestă porcină africană, anunțând că există 547 de focare în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț prezentat miercuri. Potrivit specialiștilor, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluțuia este lentă, ”chiar staționară”, în sud-estul țării ”evoluția bolii este agresivă”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ANSVSA, vineri, se înregistrau 547 de focare de pestă porcină africană în 98 de localități, scrie News.ro.

”Se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staționar, confirmându-se în 14 localități din județele Satu-Mare, Sălaj și Bihor. Au fost afectați 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici”, anunță ANSVSA.

România urcă în Top-ul pieței negre a țigărilor din UE. A depășit Italia, țară cu aproximativ de 3 ori mai mulți locuitori CITEȘTE ȘI România urcă în Top-ul pieței negre a țigărilor din UE. A depășit Italia, țară cu aproximativ de 3 ori mai mulți locuitori

În schimb, în zona de S-E a României, ”evoluția bolii este agresivă”.

”Boala a fost confirmată în 84 de localități din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată și s-a efectuat prima dezinfecție, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectați 20 de porci mistreți”, mai spus specialiștii ANSVSA.

Potrivit acestora, evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

”Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană”, mai spus reprezentanții ANSVSA.

Potrivit acestora, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Ultimul bilanț prezentat, miercuri, de ANSVSA arăta că există 524 de focare în 80 de localități.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
ansvsa