APIA a autorizat plata sumei de 859 milioane de euro pentru subvenții agricole

APIA a autorizat plata sumei de 859 milioane de euro pentru subvenții agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2016

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că până luni a autorizat la plată suma totală de 859 de milioane de euro, reprezentând avansul aferent campaniei 2016, pentru un număr de 750.474 fermieri care au depus cerere unică de plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Acest total al plăților a fost posibil ca urmare a asigurării, în cursul lunii noiembrie, a fondurilor necesare în bugetul Ministerului Agriculturii, mai exact suma de 1,09 miliarde lei prin ordonanta de rectificare a bugetului și, pe lângă aceasta, resurse suplimentare în sumă de 1,7 miliarde lei prin redistribuiri de sume de la alți ordonatori principali de credite în conformitate cu prevederile legale”, precizează APIA.

Potrivit regulamentului european, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, fermierii primesc un avans de până la 70%, în cazul plăților directe, și de până la 85%, în cazul sprijinului acordat pentru dezvoltare rurală, scrie News.ro.

Comisia Europeană a alocat pentru România un plafon total de 1,72 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru subvenții. Din această sumă, o parte de circa 898 de milioane de euro va fi alocată pentru schema de plată unică pe suprafață, ceea ce înseamnă 96,8 euro pe hectar.

Fermierii vor primi bani și prin schema de plată redistributivă, pentru care este alocată suma de 94 de milioane de euro.

Gripă aviară la Constanța, la o lebădă moartă; ANSVSA anunță măsuri speciale în toată țara CITEȘTE ȘI Gripă aviară la Constanța, la o lebădă moartă; ANSVSA anunță măsuri speciale în toată țara

Pentru schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) a fost alocată suma de 531 de milioane de euro, adică 57,3 euro pe hectar.

În același timp, APIA va acorda 22,8 euro pe hectar pentru schema de plată pentru tinerii fermieri, suma totală fiind de 15 milioane de euro.

Pentru sprijinul cuplat APIA va plăti 232 de milioane de euro.

Plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se efectuează la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, iar plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) la cursul de schimb de 4,5240 lei pentru un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
apia