Exporturile de porumb ale României s-au redus la jumătate în sezonul 2015/2016

Exporturile de porumb ale României s-au redus la jumătate în sezonul 2015/2016
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 nov 2016

Exporturile de porumb ale României s-au redus la jumătate în perioada septembrie 2015 - august 2016 comparativ cu sezonul precedent, în contextul în care cererea din partea marilor cumpărători a scăzut cu până la 67%, potrivit firmei de consultanță UkrAgroConsult.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România a exportat circa 3,1 milioane de tone de porumb în intervalul analizat, în scădere cu 49,4% de la volumul record de 6,1 milioane de tone în sezonul 2014/2015. Principalii importatori de porumb românesc au fost Spania, Olanda, Italia și Turcia, însă cererea din partea acestora a scăzut cu mai mult de o treime față de sezonul trecut. Astfel, Italia a importat cu 37% mai puțin porumb din România, exporturile către Spania și Olanda s-au redus cu câte 41%, iar cele către Turcia cu 67%, arată analiștii firmei ucrainene.

În luna august, exporturile de porumb din România au scăzut cu 54% comparativ cu aceeași perioadă din 2015, de la 199.000 de tone la 91.000 de tone. Principalii destinatari au fost Liban, Egipt, Libia și Siria.

Culturile de toamnă din Estul Europei, inclusiv din România, puse în pericol de temperaturile scăzute CITEȘTE ȘI Culturile de toamnă din Estul Europei, inclusiv din România, puse în pericol de temperaturile scăzute

Țara noastră s-a situat pe locul șase în topul marilor exportatori de porumb în 2015, cu încasări de 1,1 milioane de dolari, înaintea Ungariei (930 milioane dolari), însă după Ucraina (3 miliarde dolari) și Franța (2 miliarde dolari), arată datele compilate de worldstopexporters.com.

Podiumul de anul trecut a fost ocupat, în ordine, de SUA, cu exporturi în valoare de 8,7 miliarde de dolari, echivalentul a peste o treime din totalul exporturilor la nivel mondial, Brazilia (5 miliarde dolari sau 17,7% din total) și Argentina (3,1 miliarde dolari sau 11,1% din total).

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția de porumb a României s-a redus cu 5,6% în acest an, până la 8,4 milioane de tone, însă randamentul la hectar a urcat cu 13,2%, la 3,9 tone. Producțiile agricole au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi, excepție făcând porumbul, soia, sfecla de zahăr, cartofii de toamnă și legumele.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
exporturi
scadere
cerere