Aprovizionarea cu ceai a Marii Britanii ar putea fi perturbată

Aprovizionarea cu ceai a Marii Britanii ar putea fi perturbată
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2024

Britanicii ar putea să se confrunte cu lipsa anumitor tipuri de ceai, una dintre băuturile lor favorite, după ce supermarketurile au avertizat că există riscul unor probleme în aprovizionare, ca urmare a perturbărilor provocate transportului maritim prin Marea Roșie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

British Retail Consortium, organizația care reprezintă marile lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, a precizat că a constatat "perturbări temporare" pentru anumite tipuri de ceai negru, iar o sursă din industria de distribuție a spus că au existat unele întârzieri cu privire la livrarea de ceai aromat, scrie Agerpres.

Transavia se pregătește să intre pe nișa de hrană, jucării și accesorii pentru animale de companie. România ocupă primul loc în UE la numărul de proprietari de câini și pisici CITEȘTE ȘI Transavia se pregătește să intre pe nișa de hrană, jucării și accesorii pentru animale de companie. România ocupă primul loc în UE la numărul de proprietari de câini și pisici

Chiar dacă primele două mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie susțin că au stocuri suficiente, potrivit informațiilor publicate marți pe site-urile lor web, companiile au avertizat la nivel general că durata perturbărilor provocate transportului maritim prin Marea Roșie va fi factorul decisiv cu privire la posibilitatea unor rafturi goale în magazinele din Europa.

Avertizarea cu privire la întârzieri în aprovizionarea cu ceai este prima de acest fel referitoare la un produs alimentar, după mai multe astfel de avertismente venite de la vânzătorii de articole de îmbrăcăminte, în contextul în care atacurile lansate de rebelii houthi asupra navelor din Marea Roșie au determinat companiile de transport maritim să redirecționeze navele pentru a ocoli Africa, ceea ce a încetinit comerțul între Asia și Europa.

Marea Britanie, al cincilea mare importator mondial de ceai, își asigură mai mult de jumătate din importurile de ceai din Kenya și India, astfel că este dependentă de ruta de navigație prin Marea Roșie.

Ceaiul neprocesat este transportat în Marea Britanie pentru procesare și ambalare, astfel că Marea Britanie este al 10-lea mare exportator mondial de ceai, potrivit Institute of Export & International Trade (IEIT).

"Există perturbări temporare pentru anumite linii de ceai negru, însă impactul asupra consumatorilor va fi minimal deoarece retailerii nu se așteaptă la provocări semnificative", a declarat Andrew Opie, director de sustenabilitate la British Retail Consortium.

DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci CITEȘTE ȘI DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci

Directorul general de la IEIT, Marco Forgione, a spus că ceaiul ar putea fi "primul din multe articole prinse în criza lanțurilor de aprovizionare".

Din cauza atacurilor lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie, marile companii de transport maritim au decis să își redirecționeze navele pe o rută mai lungă și mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranțe. Însă această rută adaugă 10 până la 15 zile la durata unei călătorii între Asia și Europa.

Mai mulți retaileri britanici de îmbrăcăminte, inclusiv Next, Pepco Group, Primark și Matalan, au lansat un avertisment cu privire la impactul potențial al crizei din Marea Roșie asupra livrărilor de haine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceai
marea roșie
marea britanie