Calcul - cu cât se va scumpi zahărul

Calcul - cu cât se va scumpi zahărul
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Prețurile la zahăr brut sunt așteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piața mondială va ajunge într-o situație de deficit în următorul sezon, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi și analiști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Livra (0,4536 kilograme) de zahăr ar urma să încheie anul la o cotație de 24,5 cenți, în creștere cu 5% față de prețul înregistrat la închiderea ședinței de marți și cu 19% peste nivelul înregistrat la finele anului trecut, estimează analiștii.

EXCLUSIV FOTO Tranzacție - Octavian Radu vinde Vinexpert CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție - Octavian Radu vinde Vinexpert

Producția de zahăr în zona de centru-sud a Braziliei, principala regiune producătoare din țară, este așteptată să rămână solidă în pofida unei ușoare scăderi a producției de trestie de zahăr, în condițiile în care facilitățile de procesare dau întâietate producției de zahăr în locul celei de etanol pentru biocombustibil, scrie Agerpres.

În schimb, este așteptată o scădere a producției de zahăr în India, al doilea mare producător mondial.

"Piața zahărului rămâne una stresată. Să te bazezi pe o singură sursă de aprovizionare nu este o situație sănătoasă iar zona de centru-sud a Braziliei nu poate salva piața de una singură. Fără o creștere în India, producția mondială de zahăr este posibil să scadă în 2024/25", estimează traderul Czarnikow.

Estimarea medie a traderilor și analiștilor intervievați de Reuters arată spre un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul actual, octombrie 2023/ septembrie 2024, care se va transforma într-un deficit de 700.000 de tone în sezonul următor 2024/25.

Franklin Templeton, după blocarea din AGEA anticipată de Profit.ro: Nu renunțăm la intenția de a vinde deținerile Fondului Proprietatea la companii de stat CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, după blocarea din AGEA anticipată de Profit.ro: Nu renunțăm la intenția de a vinde deținerile Fondului Proprietatea la companii de stat

Facilitățile de procesare din Brazilia direcționează din ce în ce mai multă trestie de zahăr spre producția de zahăr, în loc să producă etanol pentru biocombustibili, analiștii intervievați de Reuters mizând pentru următorul sezon pe un mix de producție de 51,5% în favoarea zahărului.

"Stocurile globale rămân limitate în timp ce un surplus substanțial ar fi necesar pentru refacerea lor, lucru care acum pare puțin probabil", susțin analiștii de la Green Pool.

Prețurile la zahăr alb sunt prognozate să termine anul până la 700 de dolari pe tonă, în creștere cu 6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței de marți și cu până la 17% peste nivelul înregistrat la finele lui 2023.

India, al doilea mare cultivator de trestie de zahăr, este prognozat să producă 31,6 milioane de tone de zahăr în sezonul actual octombrie 2023/ septembrie 2024, pentru a scădea până la 29 de milioane de tone în următorul sezon 2024/25.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahăr
pret