Cartel al companiilor pe piața morcovilor

Cartel al companiilor pe piața morcovilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2023

Autoritatea Olandeză pentru Consumatori și Piețe (ACM) a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Cele patru firme s-au cartelizat și au împărțit activitățile de cultivare, prelucrare și vânzare a diferitelor tipuri de morcovi, distorsionând piața acestui produs agricol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordurile ilegale dintre firmele Laarakker, VanRijsingen, Veco și Verduyn s-au întins pe o perioadă zece ani, arată Lanțul alimentar

LEGE FOTO Noile reguli pentru vânzarea alimentelor din insecte în magazine - semnate. Panou obligatoriu de avertizare CITEȘTE ȘI LEGE FOTO Noile reguli pentru vânzarea alimentelor din insecte în magazine - semnate. Panou obligatoriu de avertizare

Inițial, Laarakker și Verduyn și-au recunoscut practicile ilegale în fața inspectorilor ACM și, astfel, amenzile le-au fost reduse. În final, și celelalte două firme au recunoscut acuzațiile aduse și au cooperat cu inspectorii ACM.

Martijn Snoep, președintele Consiliului ACM, a declarat: „Companiile care împart piața își privează clienții de beneficiile concurenței libere. Bine că acest aranjament a luat sfârșit și că firmele vor intra în legalitate. Acestea au recunoscut fraudele și doresc să coopereze activ cu anchetatorii.”

Cele patru companii comercializau atât morcovi obișnuiți, cât și parizieni ( un soi de morcov de dimensiuni reduse și de formă sferică, bogat în antioxidanți, n.n. ) către fabricile de procesare și de congelare din Țările de Jos, Belgia și Germania. În industria conservelor, morcovii sunt utilizați în principal în amestec cu mazărea. Morcovii parizieni sunt preferați de consumatorii germani.

În fapt, Laarakker, VanRijsingen, Veco și Verduyn au semnat un acord scris în 2008, potrivit căruia, timp de zece ani, Veco și-a asumat să nu cultive, să nu proceseze și să nu vândă morcovi obișnuiți, în timp ce companiile Laarakker, VanRijsingen și Verduyn au promis să nu cultive, să nu proceseze și să nu vândă morcovi parizieni.

De asemenea, potrivit înțelegerii, Veco urma să fie compensată financiar. Potrivit anchetei, aceste plăți, într-adevăr, au avut loc. Totodată, Laarakker și Veco au făcut oferte separare cu privire la livrarea de morcovi parizieni către clienții germani. Acest aranjament excludea VanRijsingen și Verduyn.

viewscnt
Afla mai multe despre
morcovil
olanda
amenda