Cea mai gravă criză de gripă aviară din Europa sporește riscurile în următorul sezon

Cea mai gravă criză de gripă aviară din Europa sporește riscurile în următorul sezon
scris 4 oct 2022

Europa s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate, iar persistența virusului pe durata verii sporește riscul extinderii infecțiilor în următorul sezon, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), transmite Reuters.

Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne și industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilității restricționării comerțului și a riscului transmiterii la om. Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte și sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire și control al bolilor și un laborator de referință din UE, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT ENERGY.forum - Investițiile în capacități noi să fie stimulate, datoriile - plătite, legislația – predictibilă, iar energia să ajungă mai direct la consumatori. Criza indică toate imperfecțiunile care existau în piață de 12 ani CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT ENERGY.forum - Investițiile în capacități noi să fie stimulate, datoriile - plătite, legislația – predictibilă, iar energia să ajungă mai direct la consumatori. Criza indică toate imperfecțiunile care existau în piață de 12 ani

"În condițiile în care a început migrarea de toamnă și a crescut numărul păsărilor sălbatice care petrec iarna în Europa, există un risc mai ridicat de gripă aviară decât în anii precedenți, din cauza persistenței virusului în Europa", susține Guilhem de Seze, oficial în cadrul EFSA.

Epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migrație, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada și Statele Unite, arată datele EFSA.

Per total, actualul sezon de gripă aviară este cel mai grav înregistrat vreodată în Europa, cu un total de 2.467 de focare raportate la păsări și 47,7 milioane de păsări sacrificate. În plus, au fost detectate 187 de focare la păsările captive și 3.573 la păsările sălbatice.

EFSA recomandă rapida implementare a strategiilor de atenuare a riscului și de supraveghere, în vederea detectării timpurii a virusului.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripă aviară
criza