Ciucă: Salut acordul provizoriu la care a ajuns CE cu statele afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România

Ciucă: Salut acordul provizoriu la care a ajuns CE cu statele afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2023

Premierul Nicolae Ciucă salută acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România, el subliniind că măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual”, a scris premierul pe Facebook.

El precizează că, în mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, deja aprobate în ședința de guvern, potrivit News.ro.

”De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabilește retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu 5 iunie. Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români și, în același timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene”, subliniază șeful Executivului.

Cinci țări ale UE, între care și România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunțat comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

România și alte patru țări UE au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind tranzitul cerealelor ucrainene. Măsurile unilaterale impuse vor fi ridicate CITEȘTE ȘI România și alte patru țări UE au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind tranzitul cerealelor ucrainene. Măsurile unilaterale impuse vor fi ridicate

"Sunt bucuros să anunț că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE și cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situația", a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au restricționat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din țările lor, care nu-și pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piața internă.

Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.

Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecție și pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciuca
cereale ucraina