Concurența a prins 5 producători de lactate că au trucat licitații. Amenzi de 1,9 milioane euro

Concurența a prins 5 producători de lactate că au trucat licitații. Amenzi de 1,9 milioane euro
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 9 dec 2016

Consiliul Concurenței a sancționat producătorii de lactate Albalact, Simultan, Dorna, Lacta și Deltalact cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane lei (aproximativ 1,9 milioane euro) pentru trucarea unor licitații organizate în 2010 și 2011, în județele Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Albalact și Simultan au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu 20% din nivelul de bază.

Amenzile aplicate companiilor sunt:

-          Albalact SA - 4.953.725 lei;

-          Simultan SRL - 2.215.758 lei;

-          Dorna SA - 1.020.891 lei;

-          Lacta SA - 261.306 lei;

-          Deltalact SA - 139.860 lei.

În urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat că, pe parcursul licitațiilor, cele cinci companii au acționat concertat, în sensul că, în prima etapă, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitație de autoritățile contractante, iar în etapa a doua, de licitație electronică, și-au împărțit loturile pentru care au licitat.

Fără Zuzu la bursă. Acțiunile Albalact sunt retrase de la tranzacționare CITEȘTE ȘI Fără Zuzu la bursă. Acțiunile Albalact sunt retrase de la tranzacționare

Concret, în cadrul fiecărei licitații, în etapa de licitație electronică, fiecare ofertant și-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acționat, ceilalți ofertanți nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care știau că le vor câștiga, eliminând concurența.

"O licitație este eficientă din punct de vedere al prețurilor și calității bunurilor ofertate numai în condiții de concurență reală. În această situație, ofertanții  au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotație, fiecare dintre cele cinci companii, câștigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitații", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței încurajează companiile implicate în fapte  anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
lactate
amenzi