Creștere de peste 3% a cotațiilor la grâu după atacarea unei baze navale rusești de lângă Novorosisk

Creștere de peste 3% a cotațiilor la grâu după atacarea unei baze navale rusești de lângă Novorosisk
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Cotațiile futures la grâu la bursa de la Chicago au înregistrat vineri o creștere de peste 3%, după ce Ucraina a atacat cu drone maritime o bază navală rusă de lângă portul Novorosisk, provocând îngrijorări cu privire la o potențială perturbare a livrărilor mondiale de cereale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atacul a determinat oprirea temporară a deplasărilor tuturor navelor din port, care este un centru important de export al cerealelor din Rusia, a informat Consorțiul Conductei Caspice, care operează terminalul petrolier de la Novorosisk, scrie Agerpres.

Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1 CITEȘTE ȘI Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1

"Novorosisk este un port important pentru livrările de cereale, iar atacurile ar putea perturba livrările de cereale", spune Ole Houe, director de consultanță la firma de brokeraj agricol IKON Commodities. "Riscurile la adresa livrărilor sunt foarte reale", a avertizat Ole Houe.

"Exporturile mari de cereale rusești din portul Novorosisk s-au derulat în mare parte în condiții de pace. Există temerea că Ucraina și-a demonstrat capacitatea de a ataca Novorosisk dacă vrea să răspundă la atacurile rusești asupra porturilor ucrainene", a adăugat un trader european.

În jurul orei 07.59 GMT, cel mai tranzacționat contract pe grâu la Chicago Board of Trade era în creștere cu 3,2% până la 6,47 dolari per bushel, în timp ce cotațiile la porumb au crescut cu 2% până la 5,03 dolari per bushel iar la soia boabe cotațiile au crescut cu 1,3% până la 13,42 dolari per bushel.

Cotațiile la grâu au înregistrat o volatilitate crescută după ce Rusia a atacat porturile ucrainene de la Marea Neagră și Dunăre, în urma retragerii Moscovei din acordul internațional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră.

În paralel, Rusia a livrat cantități record de grâu pe piețele mondiale, ceea ce a menținut livrările globale la un nivel consistent. Chiar și după creșterile înregistrate vineri, prețul grâului este cu aproape 10% mai mic decât era la începutul săptămânii iar joi a închis ședința la cea mai scăzută valoare din ultimele două luni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
grau
pret