China este cel mai mare importator de cereale ucrainene și ar putea ajuta la salvarea acordului de la Marea Neagră

China este cel mai mare importator de cereale ucrainene și ar putea ajuta la salvarea acordului de la Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Statele Unite și aliații săi occidentali se uită spre China pentru a ajuta la rezolvarea efectului catastrofal al ieșirii Rusiei dintr-un acord agricol crucial susținut de ONU, referitor la exporturile de cereale ale Ucrainei, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

China, unul dintre cei mai strategici aliați ai Moscovei și a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referință cunoscut sub numele de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, scrie News.ro.

EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist. "Între 0 și 10%" - surse

După aproape un an de valabilitate, Rusia a renunțat la pact luna trecută, invocând frustrarea că acordul a adusbeneficii doar Ucrainei.

Acordul a ușurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră și a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grâu, orz, porumb și făină de floarea soarelui din Ucraina.

De la începutul acordului din iulie 2022, care a fost intermediat la aproape șase luni după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, porturile chineze au primit 8 milioane de tone de produse agricole ucrainene, cea mai mare cantitate, conform datelor furnizate de Națiunile Unite.

”China este cel mai mare cumpărător de cereale ucrainene și, prin urmare, odată cu denunțarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, presiunile asupra Beijingului vor fi extreme în ceea ce privește inflația prețurilor alimentelor”, a declarat David Riedel, fondatorul Riedel Research Group, într-un comunicat.

”Este posibil să fi stocat puțin înainte de denunțarea acordului, dar acesta este un stoc de săptămâni, nu de luni. Aș fi foarte îngrijorat de inflația prețurilor alimentelor în China”, a spus el.

Producția de bere din UE a revenit la nivelul anterior pandemiei CITEȘTE ȘI Producția de bere din UE a revenit la nivelul anterior pandemiei

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat marți reporterilor că administrația Biden va acorda prioritate crizei alimentare tot mai mari din lume, declanșată parțial de prăbușirea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

SUA vor avea ocazia să facă acest lucru la conducerea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, o președinție rotativă programată, de o lună.

”Știm că securitatea alimentară este securitate națională”, a spus Thomas-Greenfield, adăugând că ”Rusia a lansat un atac la scară largă asupra coșului de pâine a lumii și este hotărâtă să priveze lumea de cerealele Ucrainei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cereale
importator