Creșterea prețurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023

Creșterea prețurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Recenta creștere a prețurilor produselor agricole în UE a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 (comparativ cu perioada similară din 2022), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) a scăzut între trimestrul doi din 2022 și trimestrul doi din 2023, primul declin din trimestrul patru din 2020, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Plan de eliminare a obligativității de a mai cotiza la Pilonul II. APAPR atenționează. PNL vine rapid cu promisiunea Zero Modificări 5 ani. Anularea nu mai apare în amendamente obținute de Profit.ro și asumate sub semnătură de Coaliție CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plan de eliminare a obligativității de a mai cotiza la Pilonul II. APAPR atenționează. PNL vine rapid cu promisiunea Zero Modificări 5 ani. Anularea nu mai apare în amendamente obținute de Profit.ro și asumate sub semnătură de Coaliție

Cele mai recente date sugerează o stabilizare a piețelor agricole globale, după o perioadă de perturbări, caracterizată de o producție agricolă semnificativă și prețuri de producție ridicate.

Între trimestrul doi din 2022 și trimestrul doi din 2023, prețul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut cu 2%, un ritm mult mai redus față expansiunea de 17% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor în trimestrul doi din 2023 în rândul principalelor categorii de produse s-au înregistrat la citrice (o medie de 89%), ulei de măsline (48%) și cartofi (38%). În mare parte aceste creșteri de prețuri reflectă reducerea producției în urma secetei. S-au înregistrat creșteri de prețuri și la ouă 31%) și porci (28%). În schimb, a scăzut prețul la cereale, cu 31%, iar prețurile la păsări de curte și la lapte au fost în mare parte stabile.

De asemenea, în trimestrul doi din 2023 prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) au scăzut cu 5%. Cele mai mari scăderi au fost la îngrășăminte și amelioratori de sol (minus 23%), energie și lubrifianți (minus 13%) și furaje (minus 5%).

Delgaz Grid a testat, în premieră în România, încălzirea locuințelor cu un amestec de hidrogen și gaze naturale CITEȘTE ȘI Delgaz Grid a testat, în premieră în România, încălzirea locuințelor cu un amestec de hidrogen și gaze naturale

La nivel național, majoritatea statelor membre UE (17 din 27) au continuat să se confrunte cu creșteri de prețuri ale produselor agricole în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai rapid ritm de creștere a fost în Portugalia (22%), Grecia (21%) și Spania (16%), țări care au fost afectate de secetă.

În contrast, Lituania (minus 26%) și Estonia (minus 15%) au raportat cel mai semnificativ declin al prețurilor.

În privința prețului mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile), cea mai mare creștere a prețurilor medii comparativ cu trimestrul doi din 2022 a fost în Ungaria și România (ambele cu 6%), în timp ce Lituania Țările de Jos au avut cel mai sever declin (ambele cu minus 16%).

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
pret