Culturile de porumb din județul Buzău încep să fie înlocuite cu cele de sorg

Culturile de porumb din județul Buzău încep să fie înlocuite cu cele de sorg
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Culturile de porumb din județul Buzău încep să fie înlocuite cu cele de sorg, o specie populară în Africa, rezistentă la secetă, cereală cu valori nutriționale ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Buzău, sorgul a fost adoptat de către fermieri după ce au constatat că plantele rezistă mult mai bine la secetă și oferă un randament bun din punct de vedere al producției la hectar, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - Denisa Ștefan, fondator Rose Home: Ne dorim să ne extindem online și pe piața din Bulgaria anul ăsta. Pentru clienții B2B, LinkedIn e o platformă bună, dar scumpă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - Denisa Ștefan, fondator Rose Home: Ne dorim să ne extindem online și pe piața din Bulgaria anul ăsta. Pentru clienții B2B, LinkedIn e o platformă bună, dar scumpă

"Foarte mult se cultivă sorg. Un înlocuitor de porumb. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi place căldura și lumina, din acest motiv rezistă la secetă. Înainte nu era bine valorificată, dar acum înțeleg că are un preț mai bun ca porumbul", a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

El a adăugat că sorgul este o plantă a viitorului, care va câștiga din ce în ce mai mult teren, pe fondul schimbărilor climatice.

"Acum se cultivă în tot județul, înainte o puteam regăsi răzleț, dar acum fermierii o să însămânțeze o suprafață mult mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive și porumb, dar mulți au testat anul trecut sorg și au obținut producții de două tone la hectar și la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii. Anul acesta este obligatoriu să pui culturi proteice, așadar va fi un pic mai mozaicată paleta de culturi atât datorită regulilor impuse, cât și a climei care te face să te adaptezi", a precizat directorul Direcției Agricole Buzău.

Constantin Florea, un fermier din județ a ales ca, în acest an, să cultive peste 100 de hectare de teren cu sorg, ținând cont de faptul că alți producători au obținut producții record.

"Are alt comportament față de secetă, din acest motiv am ales să cultiv în acest an. Din punct de vedere nutritiv este mai bogat în substanțe hrănitoare ca porumbul, ca valoarea nutritivă. Pentru noi, care suntem într-o zonă secetoasă și cred că și anul ăsta o să fim afectați, e foarte rezistentă la secetă datorită sistemului radicular care îl are bine dezvoltat și se întinde pe suprafață mare în pământ. În condiții de secetă, anul trecut s-au obținut între patru și șapte tone la hectar la alți producători. Eu voi cultiva pentru primul an în zona Țintești, de lângă municipiul Buzău", a declarat pentru Constantin Florea.

Specialiștii din agricultură susțin că, în situația unui nou an secetos, culturile de porumb riscă din nou să fie afectate, iar culturile noi, cum sunt cele de sorg, se pot dovedi la un moment dat viabile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sorg
porumb
buzau