Delaware Papers: Guvernul SUA și UE “sponsorizează” un offshore care “cofinanțează dezvoltarea agriculturii” în România

Delaware Papers: Guvernul SUA și UE “sponsorizează” un offshore care “cofinanțează dezvoltarea agriculturii” în România

Sursa: Treetops Capital

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 apr 2016

Scandalul Panama Papers riscă să transforme noțiunea de offshore sau de paradis fiscal într-un adevărat inamic al poporului pe tot globul. Numai că acestea sunt și vehicule financiare legale de optimizare fiscală în fața tendințelor de impozitare din ce în ce mai agresivă ale statelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Că aceste vehicule fiscale sunt acceptate legal reiese și din faptul că aproximativ 50% din companiile listate în SUA și peste 65% din corporațiile prezente în Fortune 500 sunt înregistrate în cel mai celebru paradis fiscal din SUA, Delaware.

De altfel, Delaware pare a fi acceptat și de guvernul american, cel puțin în promovarea afacerilor companiilor SUA în străinătate. Astfel, în 2012, instituția financiară de dezvoltare a guvernului american, The Overseas Private Investment Corporation (OPIC), a acordat o finanțare de 10 milioane de dolari unei companii cu răspundere limitată nou creată în Delaware și deținută în totalitate de Treetops Capital Agribusiness Fund, cu scopul de a co-finanța împrumuturi acordate sectorului agricol din România. Costul total al proiectului este estimat la 24 de milioane de dolari, o parte din sumă urmând a fi acoperită și din fondurile structurale ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, guvernul SUA și UE susțin financiar un “offshore” pentru ca acesta să acorde credite sectorului agricol din România.

Potrivit unui document OPIC, “este de așteptat ca acest fond să aibă un impact pozitiv de dezvoltare asupra României prin crearea de noi slujbe, susținerea economiei locale, promovarea integrării pe verticală a investițiilor, promovarea agriculturii organice, susținerea și crearea de grupuri de producători și susținerea investițiilor în energie regenerabilă”.

Proiecte imobiliare: Vitan Residence

Pe pagina de internet a Treetops Capital este amintită ca investiție în agricultură în România un siloz (Jupiter), menit a ajuta micii producători de grâne și pui a nu-și mai vinde recoltele către intermediari la prețuri mici. De asemenea, Treetops Capital prezintă și principiile generale privind susținerea agriculturii sustenabile în România.

Din păcate, nu pot fi găsite alte amănunte despre co-finanțările acordate nici pe pagina “companiei surori” din România, așa cum descrie Treetops Capital compania RPF Development, care are aceiași membri fondatori ca și Treetops Capital, Mitchell Lench și Dragoș Vrânceanu. La proiecte apar, în schimb, Vitan Residence 1 și 2, Tineretului Park Residence și RPF Business Center, ultimele trei în parteneriat cu Rockefeller Group (potrivit Capital).

Motivele pentru care o corporație ar prefera Delaware

Potrivit Lupu Partners, societățile din Delaware nu plătesc taxe pe proprietățile personale, pe proprietățile necorporale, sau taxe de vânzare. În plus, corporațiile din Delaware nu plătesc impozit pe venit în cazul în care nu desfășoară activități în statul Delaware. Pe de altă parte, acțiunile societăților deținute de nerezidenți nu sunt supuse niciunei taxe în Delaware. O singură persoană poate fi atât Reprezentantul, cât și Administratorul ori Acționarul unei societăți din Delaware. Nu sunt necesare alte persoane suplimentare care să ocupe funcția de director sau de reprezentant în cadrul unei societăți din Delaware.

EXCLUSIV Comisia Europeană examinează, în acest moment, procedura de înregistrare pentru TVA din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comisia Europeană examinează, în acest moment, procedura de înregistrare pentru TVA din România

Societățile din Delaware plătesc taxe mici pentru înființare și pot fi constituite chiar și fără a vizita statul Delaware, iar adunările asociaților pot fi ținute oriunde, nu neapărat în Delaware. Constituirea unei societăți în statul Delaware beneficiază și de avantaje legale deoarece societățile din Delaware dispun de o instanță proprie, comercială, Curtea de Justiție din Delaware. Societățile din Delaware plătesc o taxă anuală de franciză, care este printre cele mai scăzute din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
offshore
panama papers
romania
sua
ue