Din România și până în Germania, pesta porcină africană se extinde alarmant în Europa

Din România și până în Germania, pesta porcină africană se extinde alarmant în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2022

Inofensivă pentru oameni dar extrem de contagioasă în rândul animalelor, pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, în special în partea de est a continentului unde focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Numărul de cazuri și zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar țările au dificultăți serioase în a controla și a elimina maladia", a declarat Gregorio Torres, șeful departamentului științific din cadrul Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE), scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Mihai Lehene, președinte Romanian United Fund: Cum poți atrage investiții din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihai Lehene, președinte Romanian United Fund: Cum poți atrage investiții din SUA

De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, și numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova și în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute.

Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut și în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie și în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală și Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale. În pofida proximității lor, Franța și Țările de Jos au fost scutite până în prezent.

În lipsa tratamentului, pesta porcină africană este în general mortală pentru animale și conduce la numeroase sacrificări preventive pentru a evita propagarea ei.

În acest sens, PPA amenință industria europeană a cărnii de porc, "primul exportator mondial de porc și produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an", sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) la finele lunii iulie.

Confruntată cu un ritm de răspândire pe care l-a calificat drept "alarmant", EFSA a lansat în vara acestui an cea de a treia campanie de comunicare cu autoritățile din 18 țări europene, pentru a-i sensibiliza pe crescătorii de animale, medicii veterinari și pasionații de vânătoare cu privire la modul de propagare a maladiei.

OIE, care coordonează eforturile țărilor în lupta împotriva acestei epizootii, supraveghează în special situația din Ucraina, unde au apărut două focare în luna iunie și un al treilea în luna iulie. Invazia rusească în Ucraina începută în luna februarie a provocat importante mișcări de populație, iar crescătorii au fost forțați să își abandoneze animalele în timp ce medicii veterinari nu mai au acces în anumite zone, ceea ce proliferează maladiile, a avertizat OIE.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa și Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci și a modificat industria globală a cărnii de porc și a nutrețului.

Ajunsă în Europa în anii 1960 pentru ca ulterior să fie eradicată, pesta porcină africană a revenit în 2007 prin Georgia, a precizat OIE. Prezentă pe toate continentele, Organizația mondială pentru sănătate animală cataloghează PPA drept o "amenințare mondială", cu 564 de focare detectate începând din ianuarie. Aproape toate din cele 78.000 de cazuri raportate au apărut în Europa, și într-o mai mică măsură în Asia.

FOTO Comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei la magazine Penny. Zeci de unități au fost închise. ”Sunt convins că au scuze, altele decât acelea de a pune mâna pe mop.” CITEȘTE ȘI FOTO Comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei la magazine Penny. Zeci de unități au fost închise. ”Sunt convins că au scuze, altele decât acelea de a pune mâna pe mop.”

Foarte contagios, virusul poate trece dintr-o țară în alta via "produsele alimentare infectate precum un sandwich cu salam", explică Gregorio Torres. Virusul poate supraviețui mai multe săptâmâni în ambalajul unui sandwich contaminat și dacă acest ambalaj este abandonat, de exemplu pe marginea unei autostrăzi, poate fi mirosit de porcii mistreți care ulterior îl vor răspândi în deplasările lor, pe infrastructuri precum căi ferate sau în jurul benzinăriilor.

Din cele 39 de țări afectate după 2020, unele au reușit să eradicheze pesta porcină grație unor eforturi consistente, precum Belgia și Cehia.

La începutul lunii iunie, Vietnamul a anunțat că a reușit, în premieră, să pună la punct un vaccin împotriva pestei porcine aficane în parteneriat cu cercetării americani. "Ar fi un instrument bun dar nu este unica soluție", a avertizat Gregorio Torres. "Trebuie îmbunătățită coordonarea internațională, biosecuritate, trebuie consolidate capacitățile veterinare ale țărilor și continuată prevenția în rândul crescătorilor", adaugă Gregorio Torres.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcină
romania
germania