Egiptul a cumpărat 60.000 tone de grâu din România, la o licitație cu doar cinci participanți

Egiptul a cumpărat 60.000 tone de grâu din România, la o licitație cu doar cinci participanți
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2016

Guvernul egiptean a cumpărat vineri 60.000 tone de grâu din România, după ce precedentele două licitații internaționale au fost anulate din cauza refuzului traderilor de a depune oferte, pe fondul confuziei cu privire la conținutul de cornul secarei acceptat de partea egipteană, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Egiptul a primit doar cinci oferte la licitația internațională, comparativ cu un număr de 10 până la 20 de oferte pe care le primea în mod normal.

Grâul românesc a fost achiziționat de la traderul elvețian de îngrășăminte chimice și cereale Ameropa la un preț de 11,45 milioane de dolari (190,88 dolari/tonă), conform unui anunț postat pe site-ul Autorității Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt.

Prețul include costul transportului până în portul de destinație, însă nu și taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face în perioada 10-20 martie.

Agricultura în 2015: Secetă, dar nu și când a fost vorba de mari tranzacții CITEȘTE ȘI Agricultura în 2015: Secetă, dar nu și când a fost vorba de mari tranzacții

Ameropa a făcut cea mai mică ofertă de preț dacă se adaugă și transportul. Dacă se exclude însă costul transportului, cea mai mică ofertă a fost făcută de firma Cargill Inc. care a oferit 60.000 de tone de grâu francez la un preț, 185,25 dolari pe tonă, față de 186,55 dolari pe tonă în cazul grâului românesc oferit de Ameropa.

Potrivit traderilor, participarea redusă a marilor companii internaționale la licitația organizată vineri se explică prin confuzia care există cu privire la conținutul de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale n.r.) acceptat de partea egipteană.

În timp ce GASC susținea că acceptă grâu cu un conținut de cornul secarei de maximum 0,05%, o serie de oficiali ai Ministerului Agriculturii din Egipt au declarat că toate livrările cu un conținut mai mare de zero vor fi interzise, astfel că unei nave cu grâu francez i-a fost interzisă intrarea în porturile egiptene.

În încercarea de a recâștiga încrederea traderilor, Ministerul Aprovizionării și cel al Agriculturii din Egipt au organizat duminică o conferință de presă în care i-au asigurat pe furnizori că vor accepta grâu cu un conținut de cornul secarei de până a 0,05%, acesta fiind de altfel și standardul acceptat la nivel global.

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a achiziționat peste 3 milioane de tone de grâu de la începutul anului fiscal 2015/2016, principalii furnizori fiind Rusia, Franța și România.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
grau
licitatie
ameropa
gasc