Exporturile de grâu ale UE sunt mult sub recordul din 2014-2015

Exporturile de grâu ale UE sunt mult sub recordul din 2014-2015

Sursa: pixabay.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2015

Deprecierea monedei euro și reluarea importurilor Iranului ar putea oferi o gură de oxigen exporturilor de grâu ale Uniunii Europene, care în acest an au fost limitate din cauza competiției statelor din regiunea Mării Negre precum și de reticența fermierilor din Vest de a-și vinde grâul, au declarat miercuri pentru Reuters o serie de exportatori europeni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii estimează că Uniunea Europeană a produs o cantitate record de 149 milioane tone de grâu moale pentru al doilea an consecutiv dar spre deosebire de 2014/15, când recolta record a dus la exporturi record, în noul sezon cererea la export a fost mult mai mică.

În ultimele săptămâni însă deprecierea a monedei euro, până la 1,07 dolari, a făcut grâul din UE mai competitiv pe piețele de export în dolari, ajutând la reducerea decalajului care îl separă de grâul din Rusia și Ucraina, așa cum arată licitațiile organizate săptămâna această în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

"Cursul de schimb al monedei euro ar putea coborî până la paritate cu dolarul și asta ne va ajuta să concurăm cu Rusia", a declarat Robertas Lapinskas, director general la traderul lituanian de cereale Agrorodeo.

În acest sezon, statele baltice au reușit să preia o parte din cota de piață a principalilor exportatori de grâu din UE, Franța și Germania. Cele trei state baltice au vândut până acum aproximativ 700.000 de tone de grâu către Algeria și 1,2 milioane tone către Arabia Saudită și ar putea vinde alte trei milioane de tone în a doua jumătate a sezonului 2015/16, estimează Robertas Lapinskas. Potrivit acestuia, exporturile de grâu ale statelor baltice au beneficiat de disponibilitatea fermierilor locali de a-și vinde grâul în condițiile în care cotațiile futures la Bursa de la Paris au crescut peste pragul de 180 de euro pe tonă, care reprezintă un preț bun pentru fermierii din statele baltice.

În schimb, mulți fermieri din Europa Occidentală continuă să aștepte prețuri mai bune. 'Există foarte mult grâu care a rămas în silozurile fermierilor', a declarat Klaus Schumacher, de la traderul german de cereale BayWa AG.

Pe lângă disponibilitatea fermierilor de a-și vinde grâul, perspectivele pentru exporturile UE de grâu vor fi influențate și de cerere, o reluare a importurilor Iranului putând ajuta grâul din Germania și statele baltice, care în ultimul sezon s-a vândut foarte bine în Iran.

Așteptările potrivit cărora relaxarea sancțiunilor economice impuse Iranului va duce la creșterea schimburilor comerciale, precum și îndoielile cu privire la prognozele precedentului guvern de la Teheran care susținea că nu va fi nevoit să importe grâu în acest sezon, i-au făcut pe traderi să estimeze că Iranul ar putea importa mai multe milioane de tone de grâu după ce în ultimele luni a avut o prezență modestă pe piața importurilor. 'Cred că vor importa mai mult, totul depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele luni cu liberalizarea economiei', a spus Schumacher.

Separat, însă, adjunctul ministrului iranian al Agriculturii, Ali Ghanbari, a declarat pentru agenția Mehr că Iranul a oprit importurile de grâu datorită producției interne mari și de asemenea are de gând să exporte aproximativ 300.000 de tone de grâu dur până în luna martie 2016.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
ue