Germania, a doua țară care interzice glifosatul, erbicidul corelat cu cancerul

Germania, a doua țară care interzice glifosatul, erbicidul corelat cu cancerul
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2019

Statul german a anunțat că va elimina treptat glifosatul, cel mai utilizat erbicid pe plan mondial, deoarece acesta distruge populații întregi de insecte ce joacă un rol crucial pentru ecosisteme și polenizarea culturilor agricole alimentare, scrie publicația TheLocal.de.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ierbicidul în cauză, ce este suspectat de experții în domeniu de a fi potențial carcinogen pentru oameni, urmează să fie interzis până la finele anului 2023, moment în care va expira perioada aprobată de Uniunea Europeană pentru utilizarea sa, au declarat miniștri germani, potrivit publicației.

Alarma a fost dată de către biologi, ca urmare a scăderii drastice a numărului de insecte, lucru ce a avut un impact puternic asupra diversității speciilor, dăunând totodată ecosistemelor prin tulburarea lanțurilor trofice naturale și a polenizării plantelor, scrie News.ro.

Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5% CITEȘTE ȘI Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%

De altfel, Parlamentul de la Viena a aprobat în iulie o lege care interzice în totalitate folosirea glifosatului, controversatul erbicid care a iscat numeroase dezbateri la nivel european în urmă cu câțiva ani.

În țara noastră, glifosatul este cel mai utilizat erbicid, el fiind foarte eficient în distrugerea buruienilor și asigurând recolte bogate și profitabile. 

”Ce este rău pentru insecte e rău și pentru oameni”, a declarat ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, avertizând asupra unui viitor în care fructele vor deveni un lux.

”Avem nevoie de mai mult zumzăit și bâzâit”, a declarat Schulze, într- o conferință de presă, subliniind că ”o lume fără insecte este o lume în care nu merită să trăim”.

Industria chimică și grupuri agricole au făcut lobby pentru continuarea utilizării glifosatului, ce este comercializat sub numele de Roundup, fabricat de Monsanto, deținută de gigantul farmaceutic german Bayer.

Bayer a protestat față de interdicția unilaterală a Germaniei, argumentând că produsul chimic poate fi utilizat în condiții de siguranță și că acesta este ”un instrument important ce asigură atât sustenabilitatea, cât și productivitatea agriculturii”.

Vienna Insurance Group își extinde activitatea în Europa de Nord și se concentrează pe clienți corporate în patru piețe CITEȘTE ȘI Vienna Insurance Group își extinde activitatea în Europa de Nord și se concentrează pe clienți corporate în patru piețe

Într-o primă fază, glifosatul va fi interzis începând cu anul viitor în parcurile orășenești și grădinile private conform planului de politici ce pune bazele unor noi legi și reglementări în domeniu.

Folosirea ierbicidului și insecticidului va fi restricționată sau interzisă și în alte zone în care populația de insecte este mai prosperă, cum ar fi pășunile și pajistile livezilor precum și malurile râurilor și ale lacurilor.

Pe plan global, au existat numeroase campanii ce scoteau în evidență declinul numărului de insecte punctând de asemenea că acestea sunt vitale pentru polenizare inclusiv a culturilor alimentare, fiind totodată o sursă importantă de hrană pentru păsări și alte animale.

În luna februarie a acestui an, peste 1,75 milioane oameni din prospera regiune de sud Bavaria din Germania au votat pentru ”salvarea albinelor” la un referendum ce trata folosirea a mai puține substanțe chimice și mai multe spații verzi și agricultură organică.

Acestei campanii i s-a opus demersul Asociației regionale de agricultură care îndemna populația ”să nu mai lovească în fermieri”.

Cu toate acestea, Partidul Conservator al Bavariei, aflat la putere, a anunțat că rezultatul referndumului va fi transformat în politică de guvernare.

Reamintim că, în momentul în care la nivelul Comisiei Europene s-a pus problema interzicerii acestuia, fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru păstrarea lui în uz. Controversele legate de acest erbicid erau generate de o serie de studii care arătau că ar fi cancerigen și că ar avea efecte nocive asupra mediului. În același timp însă, alte studii nu indicau nicio legătură directă între apariția cancerului și acest erbicid.

La sfârșitul anului 2018, Comisia Europeană a aprobat în final utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani, România numărându-se printre statele care a votat pentru prelungirea autorizației de utilizare, împreună cu alte 17 state comunitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
erbicid
glifosat
cancer