Grație inflației, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au atins un nou record

Grație inflației, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au atins un nou record
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2023

Exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au crescut anul trecut cu 11%, până la un nou maxim istoric, impulsionate de o creștere a prețurilor, iar tendința ar urma să continue și în acest an, pe măsură ce consumatorii chinezi revin în restaurante și își reiau călătoriile, a anunțat Federația exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase (FEVS), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vânzările peste hotare de vin și băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franța după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.

INFOGRAFICE Piața vinului - nivel record. TOP crame din România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața vinului - nivel record. TOP crame din România

În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producții slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheț precum și problemelor de logistică, a adăugat FEVS.

Produsul cu cele mai bune performanțe a fost șampania, în cazul cărora exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum și cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creștere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat și în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum, scrie Agerpres.

Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piață pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro și în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin și băuturi spirtoase. "Statele Unite și-au confirmat rolul de forță motrice din spatele exporturilor franceze de vin și băuturi spirtoase", a declarat președintele FEVS, Cesar Giron.

Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piață pentru Franța, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate și ele de inflație.

În schimb, restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se așteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricțiile.

"Restaurantele și hotelurile sunt pline, oamenii vor să se vadă unii cu alții, așa că mă aștept la o revenire în lunile următoare în ceea ce privește exporturile de vin și băuturi spirtoase în China", a spus președintele FEVS. Acesta a adăugat că o revenire a călătoriilor ar urma de asemenea să impulsioneze vânzările din duty free-uri.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a redus la jumătate exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase spre Rusia însă Giron a subliniat că este vorba de o piață relativ mică raportată la exporturile totale. Războiul a avut mai degrabă un impact indirect ca urmare a majorării prețurilor la energie și a cerealelor necesare pentru producția de votcă.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
băutura