Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, venituri de peste 55 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu 45%

Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, venituri de peste 55 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu 45%

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2023

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, raportează venituri de 55,3 milioane de lei în primul semestru din 2023, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În prima jumătate a anului compania a exploatat o suprafață totală de 13.200 de hectare +7%, din care 1.923 au fost hectare cultivate în regim ecologic. Producția totală obținută a fost de aproximativ 41.000 de tone și cuprinde culturi de grâu, rapiță și mazăre, care sunt recoltate începând cu luna iunie, precum și în iulie, după încheierea perioadei de raportare aferentă primului semestru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
Elon Musk, curtat pentru a construi o uzină Tesla în Turcia CITEȘTE ȘI Elon Musk, curtat pentru a construi o uzină Tesla în Turcia

„În timp ce Holde a demonstrat maturitate în organizarea sa internă, gestionând cu succes suprafețe vaste și echipe multiple, contextul mai larg în agricultură este mult mai provocator. Anul acesta a evidențiat dificultățile cu care se confruntă întregul sector agricol, de la lanțul de distribuție până la fermieri. Companiile de distribuție nu au putut să mențină aceleași volume de vânzări ca în anii precedenți, iar fermierii se află în situația dificilă de a avea producția blocată datorită prețurilor scăzute la cereale pe piață. Ca răspuns la această incertitudine, în cadrul Holde am ales să depozităm sau să vindem la un preț deschis. Nu știm cum vor evolua prețurile în viitor, dar trebuie ne adaptăm și să luăm măsuri de precauție ori de câte ori este necesar. În paralel, ne continuăm eforturile, concentrându-ne pe campania de recoltare a florii-soarelui și demarând deja planurile pentru anul agricol următor, conform cu calendarul agricol, odată cu finalizarea semănatului rapiței,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În primele șase luni ale anului, compania a recoltat grâu și rapiță, randamentele fiind satisfăcătoare, în linie cu media anuală pe care Holde o vizează. Astfel, la rapiță au fost obținute 3,5 tone la hectar, o medie pe circa 2.900 de hectare, iar la grâu au fost obținute 5,8 tone per hectar, o medie pe aproximativ 4.400 de hectare. Fermele din Teleorman și Dâmbovița au fost mai productive anul acesta decât ferma din Călărași, pe fondul cantității mai ridicate de precipitații în aceste zone.

În plus, Holde a recoltat mazăre bio, randamentul obținut fiind peste medie, de 2,5 tone per hectar. În această perioadă, compania a cultivat și o suprafață semnificativă cu cartofi, 60 de hectare, după ce anul trecut a implementat un proiect pilot în această direcție. Randamentul obținut a fost satisfăcător atât pentru Holde, cât și pentru client.

În prima jumătate a anului, compania a derulat investiții în valoare totală de 13,9 milioane de lei, finanțate din surse proprii și capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente și lărgirea suprafețelor exploatate. În ceea ce privește extinderea suprafeței agricole exploatate, în luna martie a acestui an, Holde a achiziționat o nouă fermă în județul Dâmbovița. Aceasta are o suprafață de aproximativ 980 de hectare de teren și este integrată în nucleul Conțești.

Apple lansează astăzi iOS 17 CITEȘTE ȘI Apple lansează astăzi iOS 17

De asemenea, la nivel de investiții, compania a finalizat recent construcția unui siloz cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone în cadrul fermei Frumușani din județul Călărași. Această investiție, cu o valoare de 8 milioane de lei, crește capacitatea totală de depozitare a Holde la 25.000 de tone. Investiția de la Frumușani reprezintă prima fază a proiectului de dezvoltare a capacităților de stocare în cadrul acestei ferme. Compania pregătește în perioada următoare demararea celei de-a doua etape de dezvoltare, care vizează construirea a cinci noi celule de câte 500 de tone fiecare, instalarea unei stații de selectare și tratare a semințelor, precum și hale de depozitare.

La nivel de finanțare, în luna mai a acestui an, Holde a obținut un împrumut sindicalizat în valoare de 30,5 milioane de lei și 26,7 milioane de euro, capital pe care îl va utiliza pentru creșterea și diversificarea portofoliului, asigurând în același timp lichiditatea necesară pentru activitatea curentă a companiei.

În vederea continuării dezvoltării companiei și transformarea acesteia într-unul dintre cei mai mari fermieri din România din punct de vedere al suprafeței exploatate, Holde a anunțat recent aprobarea de către Consiliul de Administrație a unei noi majorări de capital social de până la 40 de milioane de lei. Prin această majorare, Holde urmărește continuarea extinderii suprafețelor exploatate prin intermediul achiziționării unor noi ferme și implementarea planului curent de investiții, dar și asigurarea capitalului de lucru necesar suplimentar pentru stocarea producției pe termen lung.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de aproximativ 115 milioane de lei.

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează aproximativ 13.200 de hectare de teren, organizate în patru nuclee - ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest sa
terenuri agricole
rapita