Indonezia a interzis exporturile de ulei de palmier

Indonezia a interzis exporturile de ulei de palmier
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2022

Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, a anunțat planuri de a interzice exporturile celui mai utilizat ulei vegetal, într-o mișcare șoc care ar putea amplifica și mai mult inflația alimentară la nivel mondial, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oprirea livrărilor de ulei de gătit și de materie primă pentru acesta, care este utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea crește costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global și ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil, scrie News.ro.

FOTO Zelenski, conferință de presă în miez de noapte, într-o stație de metrou CITEȘTE ȘI FOTO Zelenski, conferință de presă în miez de noapte, într-o stație de metrou

Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier.

Într-o transmisiune video, președintele Indoneziei Joko Widodo a spus că dorește să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piața internă, după ce inflația alimentară globală a urcat la un nivel record după invazia Rusiei asupra producătorului major de plante Ucraina.

”Voi monitoriza și evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piața internă să devină abundentă și accesibilă”, a spus el.

Anunțul va afecta consumatorii din India, cumpărătorul de top, și pe cei la nivel global, a declarat Atul Chaturvedi, președintele organizației comerciale Solvent Extractors Association of India (SEA).

”Această măsură este destul de nefericită și total neașteptată”, a spus el.

Prețurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care va intra în vigoare pe 28 aprilie.

Prețul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenți pe livră la Chicago Board of Trade.

Prețurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl folosește pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creștere și al producției slabe din partea producătorilor de top Indonezia și Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricționa exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.

Companiile de produse de uz casnic și produse alimentare, inclusiv Procter & Gamble, Nestle  și Unilever sunt mari cumpărători de ulei de palmier.

Producătorul de cookie-uri Oreo Mondelez International reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său.

Alte țări au experimentat protecționismul culturilor pentru a încerca să mențină prețurile interne scăzute.

Argentina, cel mai mare exportator mondial de soia procesată, a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei și făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora cota impozitului la export pentru aceste produse la 33% de la 31%.

Departamentul Agriculturii al SUA a cerut cooperarea internațională în timpul războiului din Ucraina, mai degrabă decât interzicerea exporturilor.

Prețurile globale ale uleiului comestibil au crescut la maxime istorice în 2022 din cauza șocurilor de aprovizionare

Piețele globale de ulei comestibil au fost tulburate anul acesta de invazia Ucrainei de către Rusia, o mișcare pe care Rusia o numește o ”operațiune specială” de demilitarizare a vecinului său, care a oprit transporturile de ulei de floarea soarelui din regiune.

Marea Neagră reprezintă 76% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, iar livrările din regiune a fost grav afectat de când forțele ruse au intrat în Ucraina în februarie.

Nici rezervele mari de alternative, inclusiv soia și uleiul de rapiță, nu sunt disponibile cu ușurință, după ce secetele au afectat cele mai recente recolte din Argentina, Brazilia și Canada.

Noi instalații pentru procesarea uleiului de soia și de canola urmează să se deschidă în Statele Unite și, respectiv, Canada în următorii ani, pe măsură ce cererea de biocombustibili pe bază de plante crește, dar creșterea producției pe termen scurt va fi dificilă.

Grupul industrial Clean Fuels Alliance America a spus că această măsură ar putea dăuna producătorilor de biocombustibili, chiar dacă producătorii de biodiesel și motorină regenerabilă din SUA nu folosesc ulei de palmier, deoarece livrările de toate uleiurile sunt limitate.

"Cerul ar fi limita pentru prețurile uleiului comestibil acum. Cumpărătorii mizau pe uleiul de palmier după ce aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui a scăzut din cauza războiului din Ucraina", a declarat un dealer din Mumbai la o firmă comercială globală.

”Acum ei (cumpărătorii) nu au nicio opțiune, deoarece rezervele de ulei de soia sunt, de asemenea, limitate”.

Producătorii din Malaezia spun că țara, al doilea mare exportator mondial de ulei de palmier, care se confruntă cu un deficit de producție din cauza deficitului de forță de muncă indus de pandemie, este puțin probabil să reușească să compenseze diferența.

Indonezia a oprit din 2018 eliberarea de noi autorizații pentru plantațiile de ulei de palmier, adesea acuzate pentru defrișarea și distrugerea habitatelor animalelor pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii.

Asociația industriei uleiului de palmier GAPKI a spus că va adera la această politică, dar a avut rezerve.

”Dacă această politică are vreun impact negativ asupra durabilității sectorului de ulei de palmier, am cere guvernului să reevalueze politica”, se arată într-un comunicat.

În Indonezia, prețul de vânzare cu amănuntul al uleiului de gătit este în medie de 26.436 de rupii (1,84 dolari) pe litru, în creștere cu peste 40% în acest an.

În unele provincii din țară, prețurile aproape s-au dublat doar în ultima lună, potrivit unei pagini de monitorizare a prețurilor.

Demonstrații ale studenților au avut loc în mai multe orașe din Indonezia în ultimele zile cu privire la prețul ridicat al uleiului de gătit.

Guvernul Indoneziei a stabilit un plafon de 14.000 de rupii pe litru pentru uleiul de gătit în vrac, dar datele Ministerului Comerțului au arătat că a fost vândut la peste 18.000 de rupii luna aceasta. O investigație guvernamentală este în desfășurare cu privire la presupusa corupție care implică permisele de export.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de palmier
indonezia