Indonezia exclude uleiul de palmier brut din interdicția de exporturi

Indonezia exclude uleiul de palmier brut din interdicția de exporturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2022

Ministerul Agriculturii din Indonezia a declarat că livrările de ulei de palmier brut vor fi excluse din interdicția planificată pentru exporturile de ulei de palmier, potrivit unei copii a unei scrisori oficiale trimise liderilor guvernelor locale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scrisoarea, care a fost verificată de un oficial al ministerului, spune că interdicția va include totuși oleină de palmier rafinată, albită și dezodorizată (RBD), scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ ACORD - Elon Musk cumpără Twitter. Moment crucial pentru compania care a devenit una dintre cele mai influente piețe publice din lume - VIDEO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ACORD - Elon Musk cumpără Twitter. Moment crucial pentru compania care a devenit una dintre cele mai influente piețe publice din lume - VIDEO

Luni nu era încă clar dacă produse precum uleiul de palmier RBD și stearina de palmier vor fi afectate.

Președintele indonezian Joko Widodo a anunțat interdicția vineri seara târziu. Acesta va intra în vigoare pe 28 aprilie.

Jokowi, așa cum este cunoscut președintele, a declarat că exporturile de ulei de gătit și de materie primă vor fi interzise, ​​dar nu a menționat detalii.

Comercianții au fost surprinși de anunțul lui Jokowi că Indonezia, cel mai mare producător de ulei de palmier din lume, a oprit exporturile de ulei comestibil pentru a asigura disponibilitatea produselor alimentare interne.

Deși o excludere a uleiului de palmier brut din restricțiile de export va fi pozitivă pentru piețele globale, majoritatea exporturilor de palmier ale Indoneziei sunt sub formă de uleiuri procesate, care rămân afectate de interdicție. 

Livrările globale de ulei comestibil au fost deja sufocate de vremea nefavorabilă și de invazia Rusiei asupra Ucrainei, producător major de produse agricole, iar acum consumatorii globali nu au altă opțiune decât să plătească mult pentru a se aproviziona, într-un moment în care inflația alimentară globală a urcat la un nivel record.

Contractele futures pentru uleiul de palmier brut din Malaezia, de referință, au scăzut cu 2,09% după știrea că interdicția acoperă doar oleina RBD, după ce crescuseră cu aproape 7%, până la cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni.

Acoperirea scurtă masivă a dispărut după ce s-a auzit că interdicția include doar oleina în vrac și ambalată din Indonezia”, a declarat Paramalingam Supramaniam, director la compania de brokeraj Pelindung Bestari din Selangor.

El a spus că există încă îngrijorări că uleiul de palmier brut va fi adăugat pe lista produselor interzise, ​​deoarece este materie primă pentru oleina de palmier RBD.

Potrivit Refinitiv Eikon, Indonezia a exportat în medie aproximativ 620.000 de tone pe lună de RBD în 2021, comparativ cu o medie de aproximativ 100.000 de tone de ulei de palmier brut.

Principalele destinații includ India și Pakistan și Spania.

Măsura guvernului de a controla prețurile încăpățânat de mari ale uleiului de gătit a provocat luni o scădere a acțiunilor celor mai mari companii de ulei de palmier, în timp ce cursul rupiei scade în Asia.

Obligațiunile în dolari emise de guvernul Indoneziei au scăzut cu mai mult de 1 cent, până la cel mai mic nivel de după problemele apărute pe piață din cauza Covid-19, în primăvara anului 2020.

Potrivit datelor Asociației uleiului de palmier din Indonezia (GAPKI), exporturile de CPO procesate în 2021 au fost de 25,7 milioane de tone, sau 75% din exporturile totale de produse din palmier.

Exporturile de CPO au fost de 2,74 milioane de tone în 2021, sau 7,98% din livrări.

În lunile ianuarie și februarie ale acestui an, exporturile de CPO procesate au fost de 3,38 milioane de tone sau 79% din exporturi, în timp ce exporturile de CPO au fost de 90.000 de tone, 2% din totalul expediat.

Prețurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl folosește pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
indonezia
ulei de palmier