Lipsa spațiilor de stocare a cerealelor, o nouă problemă pentru fermierii ucraineni

Lipsa spațiilor de stocare a cerealelor, o nouă problemă pentru fermierii ucraineni
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2022

Ucraina are capacități insuficiente de stocare chiar și pentru recolta redusă de cereale din 2022, a avertizat marți un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme - WFP), într-un moment în care țara vecină are dificultăți în a-și exporta stocurile existente de cereale din cauza invaziei rusești, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situații de urgență în criza ucraineană, a citat o serie de estimări conform cărora 20% din suprafețele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie, iar suprafețele care au fost însămânțate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei, scrie Agerpres.

Stellantis a oprit toate activitățile din Rusia CITEȘTE ȘI Stellantis a oprit toate activitățile din Rusia

Ucraina este al cincilea exportator mondial de grâu și unul dintre primii trei exportatori mondiali de porumb, orz și semințe de floarea soarelui. În 2021, Ucraina a avut o producție de grâu de aproximativ 40 de milioane de tone, la care s-au adăugat alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei culturi agricole.

O provocare imensă în acest an este exportul stocurilor existente de cereale și găsirea de capacități de stocare pentru recolta din 2022, precum și generarea de lichidități cu care să fie cumpărate semințe și îngrășăminte pentru următorul sezon de însămânțare, a declarat Jakob Kern, la o conferință de presă organizată la Geneva.

Oficialul de la WFP a menționat o declarație a Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căruia Ucraina obișnuia să își exporte aproape toate cerealele și oleaginoasele, până la șase milioane de tone pe lună, prin porturile maritime, însă acum acestea sunt blocate de conflict.

"Oficialii ministerului ne-au spus săptămâna trecută că principala lor îngrijorare la acest moment este lipsa de capacități de stocare în care să fie depozitată recolta de cereale din 2022. O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu își va găsi locul în silozurile din Ucraina", a spus Jakob Kern.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina nu își poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea să își achite costurile cu recoltatul și cu atât mai mult să planteze noi recolte pentru anul următor.

Lipsa cerealelor din Ucraina pe piața mondială a dus la creșterea prețurilor. Jakob Kern a precizat că în prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut pentru a cumpăra aceeași cantitate de alimente. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina
depozitare