INFOGRAFIC Un an dificil pentru fermierii români: peste 2.000 de avizări de daune, Dolj și Constanța - județele cele mai afectate de schimbările climatice. Provocarea anului - daunele multiple ale unor culturi

INFOGRAFIC Un an dificil pentru fermierii români: peste 2.000 de avizări de daune, Dolj și Constanța - județele cele mai afectate de schimbările climatice. Provocarea anului - daunele multiple ale unor culturi
scris 21 oct 2021

Numărul de avizări de daune s-a dublat comparativ cu anul 2020, în timp ce numărul polițelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%.

Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindină, diferența fiind reprezentată de alte riscuri asigurate, precum furtună și îngheț, dar și de riscurile din pachetul de reînsămânțare. Alte 90 de avizări au fost înregistrate pentru Suplimentul Index de secetă, unde au fost despăgubite în mod special zilele de caniculă la culturile de porumb și floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de caniculă, dar și de deficitul de precipitații de la finalul perioadei de vegetație, arată datele Agra Asigurări, societate dedicată exclusiv asigurărilor agricole.

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu  Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Provocarea anului este reprezentată de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grâu și orz, cauzate de furtunile puternice de la sfârșitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pământ în stadii diferite de vegetație, fapt ce a dus la distrugerea plantelor și pierderea de producție. La fel ca în anii precedenți, furtunile au afectat și culturile de primăvară, cele de porumb și floarea-soarelui, iar în aceeași măsură, și loturile semincere. Acestea au fost doborâte cu ușurință de vânturile puternice și chiar de grindină, în anumite regiuni geografice.

Topul celor mai afectate județe din România

Efectele imprevizibile generate de schimbările climatice s-au resimțit la nivelul întregii țări, însă regiunile din sud-estul României s-au confruntat cu cele mai numeroase daune în anul agricol 2021.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Cele mai afectate județe din portofoliu au fost Dolj și Constanța, clasamentul fiind completat de Giurgiu și Ialomița. Un număr semnificativ de daune s-au avizat și în județele Galați și Tulcea, fiind afectate atât culturile de toamnă, cât și culturile de primăvară.

INFOGRAFIC Un an dificil pentru fermierii români: peste 2.000 de avizări de daune, Dolj și Constanța - județele cele mai afectate de schimbările climatice. Provocarea anului - daunele multiple ale unor culturi

Iunie-august, cea mai dificilă perioadă pentru agricultorii români

„Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vară a fost unul foarte dificil pentru fermierii români. În luna iunie am înregistrat cele mai multe avizări de daune, atât pentru riscurile furtună și ploaie torențială, cât și pentru grindină, fiind urmate de luna iulie și august. De asemenea, la Suplimentul index de secetă am înregistrat perioade lungi de caniculă și secetă la final de vegetație, cea mai afectată  fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%”, a declarat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurări România.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Dolj este județul cu cea mai mare daunalitate, întrucât aici s-a înregistrat și cea mai mare daună avizată de un fermier, pe o suprafață de 1.200 de hectare din 3.000 de hectare asigurate în total, unde o celulă de grindină a distrus în proporție de 100% mai multe tipuri de culturi, precum orz, rapiță și grâu de toamnă.

La alt fermier, grindina a afectat două treimi din suprafața asigurată, în special cultura de năut, în proporție de 60%, dar și cea de floarea-soarelui, care a suferit o daună totală.

În ceea ce privește intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanța, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii. Aici au fost înregistrate avizări de daune produse de riscul de îngheț încă din luna februarie, dar și multe daune succesive produse de furtună în lunile de sfârșit de primăvară și începutul verii.

La momentul actual, daunele au fost finalizate în proporție de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au început deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de secetă în faza de răsărire la cultura de rapiță.

„Schimbările climatice afectează sectorul agricol la nivel național, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masivă din anul 2020, până la ploi și furtuni intense cu grindină, agricultorii români s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile, ce și-au lăsat profund amprenta asupra muncii lor și implicit asupra culturilor esențiale prin care asigură hrana populației și stabilitatea sectorului agro”, spune Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurări România.

Societatea de asigurări agricole Österreichische Hagelversicherung a fost înființată în anul 1947 în Austria la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece.

viewscnt
Afla mai multe despre
agra asigurări
asigurari
agricultura