Jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, avertizează specialiștii Comisiei Europene. România, vizată

Jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, avertizează specialiștii Comisiei Europene. România, vizată
scris 19 iul 2022

Jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, au avertizat specialiștii Comisiei Europene, care au precizat că Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu o scădere a randamentului culturilor.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat, luni, raportul său intitulat „Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei, scrie News.ro.

Instagram lansează funcții de cumpărături prin chat CITEȘTE ȘI Instagram lansează funcții de cumpărături prin chat

“Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor”, se arată în comunicat.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a afirmat că schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă.

“Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele”, a afirmat Mariya Gabriel. 

Reprezentanța în România a Comisiei Europene a precizat că țara noastră, Franța, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta cu o scădere a randamentului culturilor.

“Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi. Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei. A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța”, se mai arată în comunicat.

Centrul Comun de Cercetare furnizează informații în timp real privind seceta prin intermediul Observatoarelor european și global ale secetei, care fac parte din serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS).

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
romania