Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafața calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare la grâu și rapiță, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
„Avem constituite Comisiile de situații de urgență la nivelul direcțiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui, și la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu și rapiță. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puțin de recoltat”, a afirmat Barbu.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Acesta a subliniat că producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu același lucru se va întâmpla la porumb și floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei. Șeful MADR a menționat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 și 600 de milioane de euro, scrie Agerpres.
„La porumb și la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea și, din discuțiile pe care le-am avut, intenționăm să dăm despăgubiri între 200 și 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii și legume în câmp, dar și pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Așteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul național. Suma totală estimată este între 500 și 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.
Potrivit sursei citate, solicitările către Executivul comunitar vor fi trimise în această săptămână, având în vedere că de la 1 august CE va intra în vacanță, în timp ce banii ar putea veni în jurul datei de 15 septembrie.
În opinia ministrului Agriculturii, toți fermierii vor primi în mod egal despăgubirile pentru secetă, în funcție de gradul de calamitate, având în vedere modificările aduse unui ordin de ministru privind metoda prin care se stabilește gradul de afectare și modul de calcul al despăgubirilor pentru fermieri.
„La secetă e clar: toată lumea va primi în mod egal. Se va stabili un cuantum de 100% pentru calamitate, să spunem 200-250 euro pe hectar și dacă are afectată 30% din suprafață va primi proporțional. Nu mai dăm după mecanismul anterior, pentru că așa este echitabil, ca toți fermierii să primească în mod egal. Eu nu fac diferențe între fermierii din diferite zone”, a explicat Florin Barbu.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Câți români mai lucrează în agriculturăMinistrul a adăugat că în zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de secetă, fiind vorba de circa 1,2 milioane hectare. Pe de altă parte, el a menționat că foarte multe societăți sunt în pericol de insolvență, iar MADR va încerca să intervină urgent cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă, după ce va avea discuții cu reprezentanții băncilor și cu cei de la BNR.
„Când eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; în momentul de față se irigă undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta înseamnă că nu ne afectează, practic, partea de cantitate de cereale, dar afectează cumva partea financiară a societăților. Foarte multe societăți sunt în pericol de insolvență. Aici trebuie să intervenim cu un mecanism. O să am o discuție cu băncile luni, voi face o solicitare și la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an. Încep discuțiile cu băncile mai întâi și apoi la BNR. Această măsură trebuie luată urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri, pentru că vin și îi execută și intră firmele în insolvență. Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidența executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcționare și nu vor fi supuse executării silite”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
România a obținut anul trecut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,208 milioane hectare, în timp ce producția de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare.