Ministerul Agriculturii vrea să le dea fermierilor 144 milioane lei prin programul de susținere a legumelor în sere

Ministerul Agriculturii vrea să le dea fermierilor 144 milioane lei prin programul de susținere a legumelor în sere
scris 28 sep 2019

Ministerul Agriculturii vrea să le dea, anul viitor, fermierilor 144 milioane lei (circa 30 milioane euro) prin programul de susținere a legumelor în spații protejate, arată un proiect de Hotărâre publicat în dezbatere de minister.

Documentul face referire la culturile de castraveți, vinete și ardei gras.

”În anul 2020 resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de circa 144 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 30 milioane euro și se asigură în condițiile art. 37 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, arată proiectul de act normativ.

Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane CITEȘTE ȘI Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2020.

”Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă beneficiarilor nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente conform art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol”, se specifică în document.

Cuatumul este de câte 1.000 euro pe an pentru o producție minimă obținută de 2.000 kg de castraveți pe 1.000 mp, aceeași sumă fiind prevăzută pentru o producție minimă obținută de 1.000 kg ardei gras pe 1.000 mp și de 4.000 kg în cazul culturilor de vinete.

Prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au crescut cu 16% din 2010 CITEȘTE ȘI Prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au crescut cu 16% din 2010

Se interzice acordarea de ajutor de minimis solicitanților a căror suprafață de spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu spații protejate existentă în anul de cerere indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii de eligibilitate: să dețină o suprafață de minimum 1.000 mp, cultivată integral cu una dintre culturile de legume în spații protejate prevăzute în anexă (castraveți, ardei gras sau vinete), să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cu spațiile protejate și culturile în anul de cerere; să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției.

Un solicitant poate beneficia de ajutor de minimis pentru maximum două culturi de legume în anul de cerere.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii sere legume
program sustinere legume sere
sere legume
ministerul agriculturii