Ministrul Agriculturii: România va avea cea mai mare subvenție pe cap de bovină din Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii: România va avea cea mai mare subvenție pe cap de bovină din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2016

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, luni, la Alba Iulia, că România va avea cea mai mare subvenție pe cap de bovină din Uniunea Europeană, aceasta urmând să depășească, potrivit estimărilor, 300 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Achim Irimescu a spus, într-o conferință de presă, că, în pofida întârzierilor la plata subvențiilor, România va avea cea mai mare subvenție pe cap de bovină din Uniunea Europeană, scrie News.ro

"Vestea bună este că România va avea cea mai mare subvenție pe cap de bovină din Uniunea Europeană. Inițial se spunea 250 de euro, după ultimele calcule depășim 300 de euro pe cap de animal", a afirmat Irimescu.

Ministrul Agriculturii a recunoscut că a existat o întârziere la plata subvențiilor, precizând însă că Guvernul a reușit, printr-o serie de măsuri, să recupereze timpul pierdut.

"Plățile normale încep pe 8 aprilie, așa cum am anunțat, pe cap de animal către sfârșitul lunii mai și vor fi efectuate la timp", a spus Irimescu.

Întrebat dacă asociațiile de crescători de animale vor putea solicita și în acest an subvenții pentru pășuni, Irimescu a răspuns că Ministerul Agriculturii caută o interpretare legală care să permită acest lucru.

"Conform legislației europene, asociația care depune în numele membrilor nu este fermier activ. Căutăm o interpretare legală care să ne permită să plătim și anul acesta cooperativele și asociațiile, tocmai în ideea că formele de asociere sunt extrem de importante și noi promovăm, le încurajăm și până anul viitor să găsim și o bază legală, corectă, astfel încât să permitem asociațiilor să se transforme în cooperative", a explicat ministrul Agriculturii.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a spus că, în România, în ultima perioadă efectivele de ovine au crescut foarte mult, iar țara este printre primele trei sau patru state membre în ceea ce privește efectivele de ovine și producția în acest domeniu.

"Nu trebuie să-i descurajăm, trebuie să-i încurajăm acolo unde trebuie valorificat potențialul și cred că în România, în perioada următoare, trebuie valorificată producția pe care o avem și crescută valoarea adăugată pe care o avem. Nu e suficient să creștem doar efectivele, ci să creștem și prețul pe care-l obținem pe carne, pe lapte și așa mai departe. Acestea sunt decizii care au fost luate de Guvernul României anul trecut, când au fost împărțite acestei mase de subvenții între diferitele sectoare. Dacă noi acum venim, să presupunem că am vrea să schimbăm lucrurile, ar însemna să mai întârziem încă vreo trei-patru luni plata subvențiilor, ca să regândim ceea ce Guvernul, în 2014-2015, a decis în privința prioritizării pe anumite sectoare", a conchis premierul Dacian Cioloș.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
achim irimescu