Ministrul Agriculturii: Salariul unui atașat agricol poate merge până la circa 2.000 de euro pe lună

Ministrul Agriculturii: Salariul unui atașat agricol poate merge până la circa 2.000 de euro pe lună
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 18 dec 2015

Printre schimbările pe care vrea să le efectueze ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se numără și înființarea unei direcții de comerț exterior și promovare, care nu exista până acum în minister. În plus, își dorește numirea a zece atașați agricoli.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Eu sunt cel care a venit cu ideea de a avea atașați agricoli. Sperăm ca, în ședința de Guvern de săptămâna viitoare să adoptăm acest act normativ și anul viitor, pe baza unui concurs, se poate prezenta oricine dintre cei 9.000 de angajați ai ministerului pentru a putea fi trimiși la post pe bază de competențe", a spus ministrul Achim Irimescu.

Aceștia ar urma să fie numiți în Spania, Germania, Egipt, Turcia, Republica Moldova, Rusia, Israel, Iordania, China și Statele Unite. Cei care vor fi numiți atașai comerciali vor fi nevoiți să cunoscă limba țării în care merg, dar și politici comerciale, acorduri fito-sanitare și politici de calitate, precum și politica de investiții a României.

"Un atașat agricol poate merge până la circa 2.000 de euro pe lună. Ei vor sta în ambasadele României", a mai spus ministrul Agriculturii. Dacă ordonanța de urgență este adoptată până la finalul acestui an, atunci, cel mai probabil, primii atașați agricoli vor pleca în luna martie 2016 la post.

De asemenea, ministrul Agriculturii consideră că Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) este cea mai scumpă agenție de plăți din Uniunea Europeană raportată la subvențiile plătite.

"Faptul că noi continuăm să aplicăm niște cerințe europene cu foarte multă birocrație, nu atât introduse la nivel european, cât la nivel național, ne pune mari semne de întrebare în ceea ce privește eficiența celor două agenții (APIA și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - AFIR). Să nu uităm că am ajuns să avem aproape 4.800 (de angajați-n.r.) și cu 1.800 sunt aproape 7.000 de salariați. Dacă AFIR este plătită din bani europeni, APIA este plătită din buget național și, raportând la subvențiile plătite, este cea mai scumpă agenție de plăți din Uniunea Europeană. Deci, nu ne putem declara mulțumiți în acest sens", mai spus Achim Irimescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
atasat agricol
ministerul agriculturii
achim irimescu