Ministrul Mediului anunță că semnează un ordin pentru uciderea a peste 140 de urși, "indiferent de câte mitiguri vor fi"

Ministrul Mediului anunță că semnează un ordin pentru uciderea a peste 140 de urși, "indiferent de câte mitiguri vor fi"
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2017

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a afirmat, vineri, că va emite ordinul care dă posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, în contextul în care în ultima perioadă urșii au devenit un pericol real pentru populație. Ea spune că decizia sa este fermă chiar dacă se așteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecția animalelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezentă, vineri, la Ploiești, unde a participat la o dezbatere pe probleme de mediu, Gratiela Gavrilescu a spus că va emite în perioada următoare ordinul care da posibilitatea uciderii urșilor care prezintă pericol pentru populație, arată news.ro.

"În perioada anterioară mandatului meu, când ar fi trebuit să fie emis un ordin de ministru care să reglementeze această situație, nu numai că nu s-a făcut, ci au fost puse bariere, tocmai că, în cazul de astăzi ne aflăm în niște situații inedite în care ursul atacă gospodăriile omului, atacă omul și de multe ori ne trezim că deschidem televizorul și vedem că o anumită persoană este chiar ajunsă în situația de urgență la UPU. La lucrul acesta nu putem să stăm impasibili. Numărul carnivorelor mari, urși respectiv, în România, depășește 7.000 de capete și atunci am avut curajul să îmi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autoritățile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari", a declarat ministrul Mediului.

VIDEO BBC: Urși înfometați caută mâncare într-un oraș din România CITEȘTE ȘI VIDEO BBC: Urși înfometați caută mâncare într-un oraș din România

Gavrilescu a precizat ccă județele care se confruntă cu aceste probleme sunt Covasna, Harghita și Mureș.

Minbistrul Mediului a mai spus că ți-a asumat emiterea unui ordin de ministru prin care să se dea cote de intervenție pentru urși, lupi și alte carnivore mari astfel încât populația să nu mai fie pusă în pericol.

"Indiferent de ce s-ar întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urșii, da, protejăm urșii prin măsurile pe care le luăm conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viața cetăeanului. indiferent de ce se spune, eu vă spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru punerea în siguranță a vieții cetățeanului, așa că, indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de câte mitiguri or să mai fie în fața ministerului sau unde, eu nu voi renunța la semnarea acestui ordin de ministru. Am sprijinul inclusiv al Academisie Române (...), am toate avizele date de către toate celelalte autorit implicate, inclusiv susținerea tuturor autorităților locale", a spus Gavrilescu.

FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți CITEȘTE ȘI FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți

Ministrul Mediului a explicat că ordinul de ministru se dă la nivel național, și nu pe județ în parte.

"Există o cotă pe care am prins-o până la sfârșitul anului ținând cont de studiul care s-a făcut anterior. În ordinul de ministru avem prinse145 de carnivore mari, deci reflectat bineînțeles la diferența de lunile care au mai rămas până la sfârșitul anului. Nu este ordin pentru cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru punerea în siguranță a vieții cetățeanului", a conchis ministrul Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursi
vanatoare