Noi taxe pentru ca primăriile să poată înființa un nou post

Noi taxe pentru ca primăriile să poată înființa un nou post
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 aug 2019

Primăriile vor înființa un post de specialist în domeniul consultanței agricole, cu scopul asigurării serviciilor de consiliere agricolă pentru fermieri. Pentru a finanța însă acest nou post, autoritățile locale vor putea stabili noi taxe, prevede un proiect de lege, care se bucură de sprijinul larg al guvernanților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PSD. Dpă ce a fost votat de Senat, în luna martie, a primit recent și avizul Guvernului, care a transmis Parlamentului că susține adoptarea inițiativei legislative.

De ce este important: Prin noul proiect este instituită obligația înființării la nivelul fiecărei administrații publice locale a unui post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală, care să comunice direct și permanent cu fermieri din localitate. Înființarea acestui post nu implică cheltuieli financiare pentru bugetul de stat, însă permite primăriilor să instituie noi taxe care să finanțeze postul nou.

”Prin angajarea unui specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală se vor rezolva principalele probleme pe care le întâmpină fermierii pe plan local în prezent. Astfel va exista o relație directă cu fiecare producător în ceea ce privește asistența tehnică și consilierea fermierilor pentru absorbția fondurilor europene, în relația cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcției Agricole Județene, Camerei pentru agricultură, industrie alimentară piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală, Direcției Județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Oficiului Fitosanitar Județean”, arată inițiatorii.

Guvernul vrea să câștige piața din China cu vin, miere, patiserie și laserul din Măgurele CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să câștige piața din China cu vin, miere, patiserie și laserul din Măgurele

Potrivit proiectului, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația ca, în numărul maxim de posturi stabilite, să înființeze o funcție de specialist în domeniul consultanței agricole, care va fi ocupat prin încheierea unui contract individual de muncă de un absolvent de studii superioare în domeniul agriculturii și conexe.

Înființarea funcției de specialist în domeniul consultanței agricole se va putea realiza și prin transformarea unui post vacant existent.

Autoritățile administrației publice locale, care au numărul de posturi stabilite potrivit legii la nivel maxim și nu au un post vacant pentru a fi transformat, vor avea obligația ca, după vacantarea unui post de execuție contractual, acesta din urmă să fie transformat în funcția de specialist în domeniul consultanței agricole.

Finanțarea va fi asigurată din bugetele locale, dar acolo unde nu există astfel de resurse proiectul prevede că ”finanțarea postului de specialist în domeniul consultanței agricole se poate realiza și prin aprobarea de către consiliile locale a unor taxe speciale pentru funcționarea serviciilor publice locale de consultanță agricolă”.

Contribuabilii vor putea scăpa de aceste taxe dacă finanțarea postului va fi posibilă din resursele Fondului European de Garantare Agricolă/Fondului European Agricol pentruDezvoltare Rurală și/sau din alte programe cu finanțare externă. 

Neimpozitarea terenurilor agricole rămâne incertă și pentru anul viitor, deși fusese promisă pentru 2018. Ce a fost realizat din măsuri promise: Nimic CITEȘTE ȘI Neimpozitarea terenurilor agricole rămâne incertă și pentru anul viitor, deși fusese promisă pentru 2018. Ce a fost realizat din măsuri promise: Nimic

Inițiaitorii poroiectului arată că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține această inițiativă legislativă, întrucât consideră că personalul de specialitate existent în cadrul Direcțiilor pentru Agricultură județene care desfășoară activități de consultanță și formare profesională este insuficient în contextul necesității cunoașterii și respectării de către fermieri a cerințelor și normelor europene cuprinse în Politica Agricolă Comună 2014-2020.

De asemenea, ministerul precizează că, având în vedere distanțele foarte mari între localitățile rurale, fermierii sunt nevoiți să se deplaseze pentru a beneficia de sprijin din partea centrelor zonale de consultanță agricolă existente în prezent și astfel consideră necesar și util acest proiect legislativ.

La rândul său, Guvernul a transmis recent Parlamentului că susține adoptarea proiectului, recomandând unele reformulări ale prevederilor, astfel încât să răspundă cât mai corect normelor de tehnică legislativă.

Punctul de vedere al Guvernului a venit chiar după ce comisia de specialitate a deputaților a întocmit un raport favorabil pentru votul proiectului, astfel încât acesta are toate șansele să fie adoptat în toamnă, la reluarea activității legislativului, și să intre în vigoare din acest an.   

viewscnt
Afla mai multe despre
primarii
post
nou
agricultura
consilier
finantare
taxe
guvern
parlament