O crescătorie din Prahova a vândut 12.000 de fazani în acest an; un sfert au ajuns direct în farfurii

O crescătorie din Prahova a vândut 12.000 de fazani în acest an; un sfert au ajuns direct în farfurii
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 17 dec 2015

Fazaneria Gherghița din Prahova a vândut, în acest an, mai mult de 12.000 de fazani, dintre care un sfert au ajuns direct în farfurii, fiind cumpărați pentru consum, atât de persoane fizice, cât și de hoteluri și restaurante. Ceilalți au avut aceeași soartă, dar pe un drum ocolit, pentru că au ajuns mai întâi în fondurile de vânătoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai multe comenzi la crescătoria de fazani Gherghița au venit de la asociațiile și fondurile de vânătoare din țară. Acestea cumpără fazanii vii, îi țin în carantină o perioadă, iar apoi îi eliberează în teren, pentru partidele de vânătoare, iar vânătorii trăiesc astfel cu iluzia că au împușcat o sălbăticiune, deși pasărea a trăit toată viața într-un țarc de câțiva metri pătrați din satul Curcubeu, comuna Balta Doamnei. Cei care se ocupă de creșterea lor spun, însă, că fazanii își recapătă instinctul de sălbăticiune odată ajunși pe câmp.

O a doua categorie de cumpărători sunt persoanele fizice, care au luat în acest an aproape 2.000 de fazani, deși au fost ani în care au plecat și cu 5.000-8.000 de păsări. Alte 1.000 de păsări au luat drumul hotelurilor și restaurantelor și toate au plecat vii pe poarta crescătoriei, pentru că la Gherghița nu există abator.

Un fazan cumpărat în iarnă, la 200-230 de zile, costă 50 de lei, dar ei sunt maturi și perfecți pentru a fi mâncați de la vârsta de 100 de zile, când prețul e ceva mai mic, 35 de lei. Sunt unii care vor să crească acasă puii și îi cumpără de foarte mici, iar prețul scade și el pe măsură: un fazan de o zi costă 7 lei.

Ca în orice domeniu al economiei, și la fazani sunt ani mai buni și ani mai slabi. Anul trecut a fost un an bun pentru Gherghița, cu 30.000 de păsări vândute. O mare parte din ele, peste 8.000, au ajuns pe fondurile de vânătoare din Italia. Perioada de vârf, însă, a fost înainte de '90, când s-au vândut și 60.000 de fazani într-un an.

Se vând și ouăle de fazan, cu un leu bucata, iar în acest an au fost cumpărate de la Gherghița în jur de 1.000 de bucăți. "Sunt foarte bune, se spune că nu au colesterol", le face reclamă tehnicianul silvic Dan Horia, care se ocupă de fazanerie.

Crescătoria Gherghița, deschisă în anul 1971, este o subunitate a Direcției Silvice Prahova, care aparține Romsilva. Fazanerii funcționale mai sunt în Ghimpați (Giurgiu), unde s-au produs în acest an 8.000 de păsări, și la Timișoara - 5.000 de păsări. Înainte de '89 erau peste 20. Dar cea mai mare fazanerie, de la Drobeta Turnu Severin, a dispărut după Revoluție.

viewscnt
Afla mai multe despre
fazani
vanzare
vanatoare
mancare